BAGZIJEV BRANILAC OPASNO NERVIRA KOLEGE! Pobuna advokata zbog preporuka disciplinskog tužioca


IZVOR: Dragana PETROVIĆ - 17.04.2022 | 07:56


Pobuna advokata protiv Biljane Kajganić, disciplinskog tužioca u Advokatskoj komori Beograda (AKB).

Foto: Medija centar
BAGZIJEV BRANILAC OPASNO NERVIRA KOLEGE! Pobuna advokata zbog preporuka disciplinskog tužioca

Pismo koje im je poslala Kajganićeva, najpoznatija kao advokat Dejana Milenkovića Bagzija, pripadnika "zemunskog klana", njene kolege doživele su kao pritisak i demonstraciju moći određenih struktura.

Kako je za Republiku ocenio advokat Predrag Savić, pismo s uputstvima koje je poslala Kajganićeva jeste u skladu sa zakonima, ali je veliko pitanje samog kredibiliteta Biljane Kajganić.

- Prema ovim preporukama, beogradskim advokatima, pod pretnjom kazne, ubuduće će biti zabranjeno da daju bilo kakve izjave za medije jer se to može tretirati kao reklama. Biljana Kajganić je u skladu sa statutom AKS i AKB izabrana na funkciju disciplinskog tužioca, a problem je što se zbog zastarelosti ovog statuta ukrug vrte jedni te isti ljudi koji se smenjuju na funkcijama. Recimo, ja nikada ne bih mogao da dođem na neku poziciju jer nemam funkcionerskog staža u komori - rekao je Savić, koji je, inače, član šabačke komore advokata.

Foto: www.profimedia.rs

Dejan Milenković Bagzi na suđenju

On objašnjava da je menjanje statuta po kom se biraju određeni funkcioneri u AKS i AKB neophodno radi demokratičnijeg i pravednijeg načina uređenja u samoj profesiji.

- Za razliku od beogradske, komora u Šapcu radi mnogo profesionalnije, a valjda je svim advokatima u interesu profesije da imamo prave ljude na pravim mestima umesto da se biraju na način kako se to radilo pre više decenija - dodao je on.

Članovi njenog tima pod istragom 

Zanimljivo je da su neki od advokata (imena poznata redakciji) koji čine disciplinske organe zajedno s Biljanom Kajganić i koji treba da učestvuju i odlučuju o disciplinskom progonu kolega predmet analiza kolegijuma jednog javnog tužilaštva. Naime, ispituje se njihov rad u prethodnom periodu s obzirom na to da su se javile indicije da su bili privilegovani u odnosu na druge advokate i da imaju na ogroman broj zaključenih sporazuma o priznanju krivice za koruptivna krivična dela.

Advokat Ivan Simić, koji godinama prati i poznaje događanja u advokaturi, u preporukama disciplinskog tužioca prepoznaje i nešto drugo.

- Nije mali broj advokata koji smatra da se u preporukama mogu prepoznati poruke da oni koji nisu bliski komorskim klanovima ili političkim strankama ne samo da neće uživati zaštitu već će se sami boriti ne samo za klijente i za svaki zarađeni dinar nego i protiv potencijalne represije komorskih organa. Svaki advokat, kao pravozastupnik i poslenik javne reči, ima pravo da u medijima kritikuje sve društvene fenomene koje smatra devijantnim, pa tako i odluke vrhovnog komorskog organa s kojima se ne slaže. Pitam se da li je ovo uvođenje reda ili dovođenje u red advokata - naglasio je Simić.

Na naše pitanje kako komentariše to što je veliki broj advokata iz AKB nezadovoljan njenim dopisom Kajganićeva je poručila da treba da budu zabrinuti samo oni koji krše propise:

- Smatram da poštovanje propisa, a pre svega, kad su advokati u pitanju, Zakona o advokaturi, statuta komore i kodeksa profesionalne etike ne treba i ne sme da predstavlja pritisak već isključivo obavezu. Začuđujuće je što poziv na poštovanje propisa nekoga uznemirava. 

Branila Milenkovića, pa ga tužila zbog duga

Kajganićevu javnost zna najviše kao branioca Dejana Milenkovića Bagzija, pripadnika "zemunskog klana", pre nego što je dobio status svedoka-saradnika na suđenju za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Ona je bila njegov pravni zastupnik od 2003. do 2005, kada je Bagzi izručen iz Grčke i nagodio se sa tužilaštvom.
Nekoliko godina kasnije podnela je tužbu protiv Bagzija i njegove supruge tvrdeći da joj na ime zastupanja duguju 5.900.000 dinara i 10.000 evra.