''ĐENERALE, NEK JE TVOJOJ MAJCI HVALA''! Predsednik Vučić u Kruševcu: Svečano otkriven spomenik potpukovniku Veljku Radenoviću! (VIDEO)


IZVOR: Republika - 24.03.2022 | 11:24


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas ceremoniji svečanog otkrivanja spomenika potpukovniku Veljku Radenoviću u Kruševcu.

Foto: printscreen
''ĐENERALE, NEK JE TVOJOJ MAJCI HVALA''! Predsednik Vučić u Kruševcu: Svečano otkriven spomenik potpukovniku Veljku Radenoviću! (VIDEO)

- Hvala vam što ste danas došli u Lazarev grad, na Bagdali, došli da otkrijemo spomenik junaku koji je štitio našu decu, naše ognjište i što pokazujemo da umemo da ne zaboravimo najbolje među nama. Naša obaveza je da negujemo sećane na velike ljude koji su zadužili Srbiju. Đeneral Veljko je i gradio i brano. Sudbina je htela da spomenik bude na stostinu metara od kuće njegove porodice. Posle mnogo godina, decenija, Srbija je počela da pamti, da se seća i Srbija više nikada neće da zaboravčlja svoje junake - rekao je predsednik Srbije.

Foto: printscreen

 

 

Vučić će, takođe, položiti venac na spomenik poginulim borcima 125. motorizovane brigade, saopštila je pres služba predsednika.

Foto: printscreen

 

 

Pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova, potpukovnik Veljko Radenoviću posthumno je odlikovan ove godine povodom Dana državnosti.

Foto: printscreen

 

 

Kako je tom prilikom naveo MUP, jedan je od najvećih junaka srpske policije u sukobima na Kosovu i Metohiji.

Za vreme sukoba na KiM i NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine, 125. motorizovana brigada bila je u sastavu Prištinskog korpusa, a tokom sukoba poginulo je 94 njenih pripadnika.

"Đeneral" Veljko Radenović

Godine 1998. Orahovac je oslobođen zahvaljujući oficiru srpske policije Veljku Radenoviću, u narodu poznatiji kao Đeneral. Komandovao je Posebnom jedinicom policije u Prizrenu sve do povlačenja srpskih snaga 1999. godine. Proslavio se oslobađanjem Orahovca 1998. godine kada su šiptarski teroristi nekoliko dana držali Orahovčane kao taoce. Svojom hrabrošću lično se istakao u odbrani i oslobađanju talaca od terorista. Koliko je ovaj čovek bio hrabar najviše ilustruje činjenica da, kao dijabetičar, nije smeo da se izlaže stresnim situacijama, ali se na to nije obazirao.