ZA MLADIĆA SPREMNI LANCI


IZVOR: Tanja KOVAČEVIĆ - 20.12.2017 | 21:15


Lanci i okovi na rukama i nogama! Takva sudbina čeka Ratka Mladića u najsurovijem zatvoru u Tartu u Estoniji, u koji će ga Haški tribunal bez sumnje uputiti na izdržavanje kazne, nakon izricanja drugostepene presude. Međunarodna zajednica tako će zadati poslednji udarac srpskom generalu i zapečatiti njegovu sudbinu, baš onako kako su to uradili sa bivšim predsednikom Republike Srpske Krajine Milanom Martićem, koji punih devet godina vuče bukagije u ovom estonskom kazamatu.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Ratko Mladić

- Milanu Martiću ruke i noge vezuju lancima, a onda ga kao na povocu vode kroz grad svaki put kada mora kod lekara. Bivši predsednik Krajine nije jedini Srbin u ovom paklenom zatvoru. Istu sudbinu dele general Dragomir Milošević i Milan Lukić iz Republike Srpske, a nema sumnje da su najgori od svih mogućih zatvora namenili i Mladiću - potvrdio je za naš list sagovornik iz vrha vlasti.

Ljudi ne mogu ni da se okupaju kako treba. Estonci im ne daju ni sapun ni šampon

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Milan Martić

OPASNI PO BEZBEDNOST

Kakav teror čeka srpskog generala, najbolje odslikava upravo spisak primedbi na postupanje prema Martiću, Miloševiću i Lukiću koje je predočila odbrana ovih osuđenika, a dopunio ih Saša Obradović, ambasador u Finskoj (pokriva nekoliko država, uključujući i Estoniju prim. nov.).

On je 22. septembra posetio Srbe u estonskom zatvoru i u svom izveštaju, koji je Srpski telegraf imao na uvid, piše da su Srbi pod "strogim zatvorskim režimom, zatvorenog tipa, bez mogućnosti za skorom relaksacijom tog režima".

Zatvor u Estoniji je najgori mogući. Hrane nema dovoljno, zdravstvena nega gotovo da ne postoji

Toma Fila, advokat

- Prema estonskim kriterijumima, u oceni sadržanoj u njihovim zatvorskim dosijeima, sva trojica zatvorenika su označeni kao visoko opasni po javnu bezbednost, s obzirom na visinu izrečenih zatvorskih kazni za izvršioce teških ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti - naveo je u svom izveštaju ambasador.

OVAKO SE ROBIJA U ESTONIJI
Lanci na rukama i nogama
Moraju da rade da bi mogli da kupe hranu
Sapun i šampon sami kupuju
Knjige i štampa na srpskom jeziku ne postoje
Zatvorenici moraju da čiste hodnike i klozete

NA METI NOŽA

Sprovođenje u lancima, kako navode, nije jedina muka sa kojom se Srbi suočavaju u Estoniji. Advokat Toma Fila potvrđuje da je ovo najsuroviji zatvor i najgora kazna koja može da zadesi Mladića.

- Pitanje je da li će Mladić živ dočekati zatvor. A za zatvore u Estoniji i Litvaniji se zna da su najgori mogući. Hrana je loša ili je nema dovoljno, zdravstvena nega gotovo da ne postoji, zatvorenici izlaze napolje dnevno na pola sata, čiste hodnike, klozete i imaju užasan problem sa posetama. Da ne govorim o stalnoj opasnosti da te naše ljude bukvalno prikolje neki musliman, kao što su generala Krstića dva puta pokušali da ubiju nožem za vrat - kaže Fila za Srpski telegraf.

OVE USLOVE ZATVOR MORA DA OBEZBEDI HAŠKIM OSUĐENICIMA
Sopstvena ćelija od najmanje devet kvadrata
Tuš i toalet u ćeliji koju može i da zaključa
Televizor
Frižider i bojler
Mogućnost da radi i prima adekvatnu platu za to u iznosu od nekoliko stotina evra
Dozvoljen izlazak u šetnju
Sportske aktivnosti