MEĐU TALIBANIMA I ŠIPTARI S KOSOVA! Eljezi: Bilo je Albanaca koje je američka vojska ZATOČILA u Gvantanamu!


IZVOR: Republika - 17.08.2021 | 05:34


Direktor Kosovskog instituta za međunarodne studije Bedri Eljezi je u izjavi za Reporteri naveo da postoje sumnje da se oko 40 Albanaca sa Kosova pridružilo talibanima u Avganistanu.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

Dodao je da je bilo Albanaca koji su se i ranije pridružili talibanima, 2003.-2005.godine, a koji su se na različite načine vratili na Kosovu ili emigrirali u različite zemlje EU.

- Želim da pomenem činjenicu da je bilo Albanaca koje je američka vojska zatočila u zalivu Gvantanamo. Jedan od Albanaca koje je američka vojska zatočila u Avganistanu iz Makedonije dugo je boravio na Kosovu, uhapšen je i izručen Makedoniji - rekao je Eljezi za Reporteri, prenosi Kosovo-online.

Dodao je da se mali broj Albanaca koji su se pridružili talibanima i da su sa Kosova, iz Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

- Ne postoje tačni podaci o broju stanovnika Kosova koji su se pridružili talibanima u borbi protiv avganistanske vlade koju podržava SAD. Veruje se da broj građana Kosova koji su se pridružili talibanima nije veći od 40 ljudi - rekao Eljezi.

Istakao je da je bezbednosna situacija u Avganistanu vrlo ozbiljna.

- S pravom se može reći da je Avganistan jedina zemlja kojom će upravljati šerijat, kao što je to bilo sa ISIS-om u Siriji i Iraku.  Mnogi Avganistanci će biti podvrgnuti strogim kaznama i biće mnogo pogubljenih - rekao je Eljezi.