(VIDEO) VUČIĆ U VELIKOJ PLANI: Predsednik sa radnicima razgovarao i na RUSKOM!


IZVOR: Republika - 30.07.2021 | 09:55


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas obilazi radove na izgradnji kompresorske stanice Velika Plana na gasovodu Balkanski tok koja se gradi između Velike Plane i Žabara.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Aleksandar Vučić

 

Reč je o stanici koja se gradi u okviru projekta izgradnje gasovoda od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom.

Predsednik je na samom početku obilaska razgovarao sa graditeljima i poručio im: Razvedite tu mrežu već jednom!

- Zadovoljan sam. Godinama smo čekali da radimo ovako važne infrastrkturne projekte, a gasovod je svakako jedna od najvažnijih. Ovo je velika stvar za Srbiju - rekao je Vučić tokom obilaska radova i razgovora sa radnicima.

Vučić je primetio da je državni put od Velike Plane do Žabara dosta loš i naložio da se uradi tih devet kilometara. U Plani na ovom projektu svakodnevno radi 1.500 radnika koji su želeli da pozdrave šefa države koji je porazgovarao sa njima, pitao ih kako su i kako rade po ovoj vrućini.

- Kako izdržavate vrućinu - upitao je predsednik koji je radnike iz Rusije pozdravio na ruskom a potom i nakratko popričao s njima na njihovom maternjem jeziku.

Potom je porazgovarao i sa predstavnikom kompanije iz Slovenije. Na gradilišti tu radi i 70 Turaka za koje je Vučić rekao da su dobri radnici i primetio da nam fale i tesari i mesari kao i radnici na gradilištima kojih trenutno u Srbiji ima čak 80.000 u ovom trenutku.

- Preko 80.000 gradilišta u ovom trenutku imamo u Srbiji,a pre nekoliko godina na nivou Srbije bilo je samo oko 12.000 - rekao je Vučić.

- Biće mnogo bolje nego što je bilo, biće urađeno kao pista! - rekao je predsednik i zahvalio se svima.

- Izgradili smo gasovod granica Bugarske i Mađarske i trenutno se nalazimo na kompresorskoj stanici Velika Plana, ova stanica se sastoji od donje i gornje strane, u gornjem delu se nalazi gas visokog pritiska, a u donjem pomoćni objekti. Kompresorske jedinice su srce ove stanice - rekao je glavni izvođač radova.

Predsednik Vučić je ranije ocenio da je ovaj gasovod od ključne važnosti za razvoj Srbije, jer obezbeđuje energetsku stabilnost zemlje i nove investicije. Dodao je kako će Balkanski tok znatno smanjiti troškove dopremanja gasa koji smo preko Ukrajine i Mađarske plaćali 48 dolara po kubnom metru, dok će nas ubuduće koštati 12 do 14 dolara.