KURTI SE PUŠI OD BESA: Francuska okrenula leđa Prištini!


IZVOR: Republika - 24.06.2021 | 07:19


Kosovski premijer Aljbin Kurti posle sastanka sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom izjavio da još uvek neće doći do liberalizacije viznog režima za Kosovo.

Foto: Tanjug/AP

Aljbin Kurti

Francuska je protiv ukidanja viznog režima, što je Makron ponovio na sastanku. 

- 18. jula navršavaju se tri godine od  odluke Evropske komisije da vizni režim za Kosovo treba ukinuti, a sada smo ponovili naš zahtev da to bude učinjeno. Francuska ne preuzima na sebe obavezu da će to biti učinjeno - kaže Kurti.

Borba protiv organizovanog kriminala, trgovina ljudima, korupcija i migracije stanovnika Kosova u EU su jedne od glavnih razloga zašto se Francuzi protive ukidanju viznog režima, prenosi Alo.

- Borimo se protiv korupcije, protiv organizovanog kriminala, i broj migracija je opao i možemo se nadati da će ova poseta Francuskoj ublažiti njihov skepticizam. Moramo ojačati naš dom, našu zemlju i nadati se da će nam prijatelji u EU pomoći da okončamo ovu nepravdu - smatra Kurti.

On kaže da je Kosovo ispunilo sve kriterijume i da je nepravedno da vizni režim ne bude ukinut.

Kurti je izjavio i da se razgovaralo i o dijalogu sa Srbijom i da se po tom pitanju nezavisnost Kosova ne dovodi u pitanje.

- Sa Srbijom smo spremni da razgovaramo o statusu naših odnosa, a ne o našem statusu, jer je on postavljen pre 13 godina kada je Kosovo proglašeno nezavisnom državom. Time je rasprava završena u pravnom smislu. Posvećeni smo konstruktivnom dijalogu. Srbija kaže da nikada neće priznati Kosovo, dok se od Kosova traže dodatne stvari - kaže Kurti.