EU jeste donela novo pravilo, ali ono se ne odnosi na količinu novca


IZVOR: Republika - 04.06.2021 | 07:08


Tekst koji je objavljen na portalu Republika mogao je da navede čitaoce na pogrešan zaključak da je Evropska unija donela novo pravilo o količini novca koju možete da uneste, odnosno iznesete.

Foto: pixabay.com

Istina je da je još 2005. godine na snagu stupilo pravilo, koje je kasnije dopunjeno 2018. godine, a u kojem se navodi da se "predviđa kontrola u pogledu gotovine u pratnji ili gotovine bez pratnje u vrednosi od 10.000 evra ili više koja se unosi u Uniju ili iznosi iz Unije kako bi se dopunio pravni okvir za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma".

EU je 11. maja dopunom te uredbe, koja je stupila na snagu 3. juna 2021. pooštrila kontrolu unosa/iznosa gotovine i drugih dragocenosti, pa se "gotovinom" smatraju i zlatne kovanice sa udelom zlata najmanje 90 %, te zlatne poluge, zrnca i grumeni sa udelom zlaza od najmanje 95%.

Iz svega navedenog se zaključuje da EU nije donela novu odluku o količini novca, već samo o tome šta se sve smatra "gotovinom". 

Ovaj tekst nastao je kao posledica analize portala Raskrinkavanje.ba, koje je tekstove na temu "novog pravila EU" ocenilo kao dezinformaciju.