Imamo 5.800 doza INOVATIVNOG LEKA PROTIV KORONE: Direktorka RFZO objasnila kako on funkcioniše!


IZVOR: Republika - 23.03.2021 | 09:59


Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Škodrić izjavila je danas za TV Prva da Srbija ima 5.800 doza inovativnog leka protiv koronavirusa, američkog proizvodjača Eli Lilly.

Foto: printscreen/TV Prva

Sanja Škodrić

Škodrić je u jutarnjem programu TV Prve navela da je Srbija četvrta zemlja u Evropi koja poseduje taj lek - pored Nemačke, Mađarske i Češke.

Ona je navela da je lek "iz grupe monoklonskih antitela" i da deluje tako što se "vezuje za mesta gde se virus vezuje za ćelije" čime sprečava dalju progresiju bolesti.

"Lek se vezuje za ta mesta i sprečava virus da se dalje vezuje za ćelije u našem organizmu. Njegova efikasnost je 95 odsto. Lekova iz ove grupe ima puno, neki su i dalje u kliničkim studijama, ali mi nabavljamo isključivo one koji su pokazali najveću efikasnost", navela je ona.

Prema njenim rečima, taj lek se daje jednom, kroz infuziju, i nije potrebno da pacijent bude hospitalizovan.

Kako je navela, lek je namenjen pacijentima koji imaju lake simptome infekcije do srednje teških simptoma - a u riziku su da razviju tešku kliničku sliku.

"Daje se pozitivnim pacijenitma, ali isključivo u prvih deset dana od pojave simptoma, nakon toga on nema efikasnost", rekla je Škodrić.

Ona je najavila da će nove količine tog leka stići u Srbiju tokom aprila i maja i dodala da ga trenutno ima dovoljno.