NEKO ĆE MORATI U ZATVOR ZBOG AFERE "PARCELA": Deset godina za otimanje placeva!


IZVOR: E. S. T. - 10.11.2020 | 04:42


Građevinskoj mafiji preti do 10 godina zatvora. Svi koji su učestvovali u nezakonitom prisvajanju parcela za gradnju na Novom Beogradu i Čukarici, o čemu je Srpski telegraf juče pisao, mogli bi da dobiju višegodišnje zatvorske kazne ukoliko se navodi krivične prijave, po kojoj postupaju tužilaštvo i policija, pokažu kao tačni.

Foto: printscreen

PROJEKAT: Ovo bi da grade na Čukarici

A takav scenario je i te kako realan, s obzirom na to da su, postupajući po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, službenici Uprave kriminalističke policije (UKP), odnosno Odeljenja za suzbijanje privrednog kriminala, utvrdili da postoje osnovi sumnje da je u nekoliko navrata falsifikovana dokumentacija u postupku koji je već nazvan afera "parcela". Pomoću tih falš papira prisvojeno je građevinsko zemljište ogromne vrednosti na dve beogradske opštine.

Advokat Aleksandar Šćekić, ne ulazeći u to da li će se u postupku potvrditi navodi krivične prijave protiv Nikole Lojovića i još nekoliko ljudi, kaže da bi se ovde radilo o prevari počinjenoj pomoću falsifikovanja i navođenja na overavanje neistinitog sadržaja.

- Po članu 208, stav 4, predviđena je kazna do 10 godina zatvora i s njom bi se suočili počinioci ukoliko ovo delo bude dokazano - objašnjava advokat Šćekić za naš list.

Podsetimo, prema informacijama do kojih je došao naš list, policijski službenici tokom istrage su ustanovili da postoji ozbiljna sumnja da je čitavim nizom falsifikata i razmene placeva Beograđanin Nikola Lojović sa svojom ekipom došao do zemljišta za gradnju ogromne vrednosti na dobrim lokacijama u glavnom gradu.

Buha: Više nemam veze s tim

Katastar nije odgovorio na naša pitanja, a novinarka našeg lista uspela je da razgovara sa investitorom Dejanom Buhom. On nam je, međutim, poručio da nemamo šta da ga pitamo i da on više nema veze s tim parcelama. Kakve je veze pre toga imao, nije nam rekao.

Zbog ovoga je krivičnu prijavu protiv Lojovića podneo Nenad Malešević i po njoj su i postupali tužilaštvo i policija. Prema izvorima iz istrage, inspektorima koji su se bavili slučajem odmah je bilo jasno da nešto nije u redu i da su placevi, po svemu sudeći, uknjižavani na osnovu lažnih papira.

- Lojović je, kako je utvrđeno, na osnovu falsifikovanog ugovora iz 1957. godine uknjižio majku u službi katastra na Novom Beogradu, kao vlasnika vredne parcele na toj opštini. Nakon toga je zaključen ugovor sa investitorom, firmom "Pro fast konstrakšn 011", koja je u vlasništvu Dejana Buhe - ispričao nam je sagovornik koji je od početka dobro upućen u ovaj slučaj.

Potom je Buha uplatio 100.000 evra na račun Lojovićeve majke na ime otkupa 10 odsto pomenute parcele. Međutim, pošto je na novobeogradskoj lokaciji postojao zakupac, auto-centar "Macura", koji je imao ugovor o zakupu sa Nenadom Maleševićem, Lojović je sa Buhom zaključio ugovor o razmeni nepokretnosti i parcelu na Novom Beogradu zamenio za parcelu na Čukarici, takođe za potrebe gradnje. Onda su ponovo posegli za falsifikatom i na osnovu falš papira, odnosno navodnih ugovora iz 1958. i 1978. godine, radi formiranja građevinske parcele, Nikolinog pokojnog oca upisali kao vlasnika još dve parcele na Čukarici (13014/2 i 13014/4). Konačno, kroz ostavinski postupak Lojović je svu tu imovinu preneo na sebe i brata.

Evo šta kaže zakon, član 208 - PREVARA

Stav 1 Ko u nameri da sebi ili drugom pribavi protivpravnu imovinsku korist dovede koga lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica u zabludu ili ga održava u zabludi i time ga navede da ovaj na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina i novčanom kaznom

Stav 2 Ko delo iz stava 1 ovog člana učini samo u nameri da drugog ošteti, kazniće se zatvorom do šest meseci i novčanom kaznom

Stav 3 Ako je delom iz st. 1 i 2 ovog člana pribavljena imovinska korist ili je naneta šteta u iznosu koji prelazi 450.000 dinara, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina i novčanom kaznom

Stav 4 Ako je delom iz st. 1 i 2 ovog člana pribavljena imovinska korist ili je naneta šteta u iznosu koji prelazi 1.500.000 dinara, učinilac će se kazniti zatvorom od dve do deset godina i novčanom kaznom