(VIDEO) Brnabić: Vidim svetlo na kraju tunela, uskoro ublažavanje mera zbog terapije krvnom plazmom


IZVOR: Republika - 17.04.2020 | 12:37 >> 12:51


"Vidim svetlo na kraju tunela" reči su premijerke Ane Brnabić na konferenciji za medije koja je održana povodom primene krvne plazme u lečenju pacijenata zaraženih koronavirusom.

Foto: Tanjug/T. VALIČ

Ana Brnabić

Konferencija je održana u cilju promocije lečenja krvnom plazmom kao novom vidu terapije koji se prvi put primenjuje u Srbiji, a i u svetu. Neke razvijenije zemlje kao što su SAD i Francuska tek su u fazi razmatranja primene ove terapije, što predstavlja svojevrstan uspeh za naše lekare.

Premijerka je u svom uvodnom obraćanju napomenula da se Srbija nalazi u sedmoj nedelji epidemije koronavirusom.

- Posle ovoliko vremena čini mi se da vidim svetlo na kraju tunela. Ukoliko svi budemo disciplinovani možemo da očekujemo uskoro popuštanje mera - navela je Brnabić.

Ona je apelovala još jednom na građane da zadrže odgovornost i disciplinu i da svi zajedno krenemo u novu fazu borbe u kojoj će se koristiti krvna plazma izlečenih u borbi sa koronavirusom.

- Mi u ovom trenutku ne zaostajemo za mnogo bogatijim zemljama. U SAD i Francuskoj tek se razmatra lečenje krvnom plazmom, a mi već primenjujemo ovu terapiju - rekla je premijerka i dodadala da u saradnji sa amerčikim naučnicima srpski lekari spremaju novu terapiju koja će pomoći i najugroženijim pacijentima.

- Svi zajedno, samo napred, samo zajedno i pobedićemo u nardenih nekoliko nedelja - zaključila je svoje obraćanje Ana Brnabić.

Problemi rešavani brzo i u kratkom roku

Direktorka RFZO-a Sanja Radojević Škodrić rekla je da je veoma zadovoljna učinjenim i da je svaki problem na koji je nailazio naš zdravstveni sistem tokom epidemije uspešno rešavan u jako kratkom periodu.

Ona je istakla da se priprema i potencijalna banka krvne plazme koja bi služila za lečenje ljudi ukoliko se epidemija ponovo vrati na jesen.

U plazmi se nalaze anti-tela

Direktroka Instituta za transfuziju krvi Vesna Mijucić objasnila je da se u krvnoj plazmi nalaze anti-tela koja su se uspešno izborila sa infekcijom virusa.

Prema njenim rečima, donori plazme mogu biti sve osobe stare do 60 godina i teške preko 60 kilograma koje su prošle dva negativna testa na koronavirus i dodala da je Institut ranije uzimao krvnu plazmu, ali da ona nikada nije korišćenja za lečenje.

- Želim na kraju da pozovem sve one koji žele da daju plazmu i zaista smo presrećni što imamo dosta onih koji su se javili da daju krvnu plazmu - rekla je Mijucić.

Zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti doktorka Ivana Milošević istakla je da je "velika sreća za lekara kada može da primeni ovakvu terapiju".

U zaključku konferencije građani su još jednom pozvani da se jave i doniraju krvnu plazmu.