KOLIKI SU DOMETI "SRBIJA 21 NA IZBORIMA"?! Evo šta kažu analitičari


IZVOR: Tanjug - 27.02.2020 | 23:51


Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar izjavio je da je teško predvideti šanse grupacije "Srbija 21" na predstojećim izborima, ali je ocenio da postoji prostor za njeno delovanje.

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Bojan Klačar

- Bojkot jednog dela opozicije i problemi s kojima se opozicija suočava otvaraju vrata ovakvoj grupaciji koja pokušava da se postavi kao treći put - da bude dovoljno distancirana od vladajuće strukture, a opet dovoljno udaljena i od onog što se građanima nudi u opoziciji, a koja je većinski okrenuta desnom centru - rekao je Klačar za današnji "Blic".

On je dodao da je za "Srbiju 21" dobro i to što ima dosta prepoznatljivih ljudi s dovoljno iskustva, tako da može da napravi određen rezultat, a uspeh bi bio da osvoji tri odsto glasova i pređe cenzus i uđe u parlament.


Klačar je dodao da će se "Srbija 21" u predizbornoj kampanji suočiti s dva izazova.

- Polaze od nule i bukvalno moraju da se izbore za svaki glas. Drugo, biće izloženi napadima sa obe strane, pa će morati da vođe kampanju tako da izbegnu sve zamke u koje će biti dovedeni i od jednih i od drugih, a napadi će biti veoma oštri - rekao je Klačar.

Dodao je da je za tu grupaciju dobro to što je reč o ljudima koji imaju ozbiljno iskustvo, poznaju politički život i nemaju balast prošlosti.

Vladimir Pejić iz agencije "Faktor plus" kaže za "Blic" da izlazak "Srbije 21" na izbore ima i simbolički značaj, jer može da pokrene i neke druge stvari.

- Za njih ne možete da kažete da su Vučićeva opozicija kao za nke druge. Dugogodišnji su Vučićevi protivnici i imaju određeni kredibilitet. U smislu procenata gotovo da ne postoje, ali kada bi tu svoju priču uobličilil i izašli na političko tržiste, sigurno bi privukli određeni broj proevropskih glasača, glasača stranaka koje bojkotuju, pre svega DS-a - rekao je Pejić.