Makron o politici proširenja EU: Da li se život Srba promenio otvaranjem poglavlja? Ne bih rekao!


IZVOR: Tanjug - 04.12.2019 | 22:05


Francuski predsednik Emanuel Makron ponovio je danas da se eksplicitno protivi otvaranju pristupnih pregovora sa bilo kojom zemljom kandidatom, pre nego što dođe do reforme pregovaračkog procesa, a smatra da je sadašnja procedura pregovora birokratska, konfuzna, nejasna.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Emanuel Makron

- Smatram da je procedura pregovora koju imamo danas previše birokratska, konfuzna, nejasna. Evo pitajte Srbe da li se njihov život promenio otvaranjem novih poglavlja? Ne bih rekao - izjavio je Makron po završetku samita NATO u Londonu.

On je poručio da Francuska nije bila jedina članica EU koja se protivila otvaranju pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom, ali da je spreman da ”ponovo” prihvati ”ulogu negativca”.

- Pre bilo kog sledećeg otvaranja pregovora, eksplicitno kažem da želim da dođe do reforme naše procedura pregovaranja - kaže Makron.

On je ocenio da Evropa nije spremna i da uslovi nisi ispunjeni za početak pristupnih pregovora sa novim kandidatima

 

 

On se založio za redefinasnje procedure pregovaranja o članstvu u EU na način kako bi proces postao ”više strateški”.

Makron je ponovio svoj zahtev za reformom koja bi proces pristupnja EU učinila reverzibilnim i omogućila diferencijaciju.

- Krajnji cilj svega toga je da čvrsto usidrimo Zapadni Balkan na evropsku stranu. Znamo da je to geopoliticki izazov, izbeći interevencije drugih zemalja, izbeći destabilizaciju koje su rizik i za te zemlje i za Evropu. To je usidravanje koje za neke mozda znači pristupanje EU, ali treba biti jasan-to znaći i fazu strateškog partnerstva i jačeg investiranja - objašnjava Makron.