Biljana Popović Ivković sa ambasadorom Kipra: Poštovati međunarodno pravo i na GS Interpola


IZVOR: Tanjug - 07.08.2019 | 15:28


Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković razgovarala je danas sa ambasadorom Kipra Konstantinosom Eliadesom, koje je naglasio da poštovanje međunarodnog prava mora biti prioritet i tokom održavanja ovogodišnje Generalne skupštine Interpola.

Foto: MUP Srbije

Konstantinos Eliades i Biljana Popović Ivković

Popović Ivković i ambasador Kipra razgovarali su o unapređenju saradnje policija dveju zemala i argumentima Srbije protiv ponovnog razmatranja zahteva takozvanog Kosova za članstvo u Interpolu.

Popović Ivković se zahvalila na podršci koju je Kipar pružio Srbiji na prošlogodišnjoj Generalnoj skupštini Interpola koja je održana u Dubaiju i ocenila da prijateljstvo Srbije i Kipra počiva na međusobnom razumevanju i uzajamnoj podršci u zaštiti važnih nacionalnih interesa.

Ona je istakla da i samo ponovno razmatranje zahteva takozvanog Kosova za članstvo u Interpolu predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava, ali i pravila ove policijske organizacije, saopštio je MUP.

Državni sekretar je podsetila da samo države članice Ujedinjenih nacija i posmatrači u UN mogu biti članice Interpola i da bi eventualni prijem takozvanog Kosova predstavljao ozbiljan presedan koji bi mogao imati dalekosežne posledice po sve države.

 

 

Ambasador Eliades je naglasio da poštovanje međunarodnog prava mora biti prioritet i tokom održavanja ovogodišnje Generalne skupštine Interpola i istakao da će Kipar nastaviti da pruža prinicipijelnu podršku Srbiji.

Popović Ivković je podsetila da je prošlogodišnji sastanak potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra unutrašnjih poslova dr Nebojše Stefanovića i kiparskog ministra unutrašnjih poslova Konstantinosa Petridisa doprineo jačanju saradnje policija dveju zemalja.

Eliades i Popović Ivković su tokom sastanka razgovarali o daljem intenziviranju saradnje između dve zemlje u oblasti unutrašnjih poslova, posebno u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i vanrednih situacija, navedeno je u saopštenju.