Milivojević poručio da bez usvajanja srpskih argumenata nema dogovora u Parizu!


IZVOR: Tanjug - 09.06.2019 | 03:53


Prema njegovim rečima, sada je svima jasno da za Srbiju nema nastavka dijaloga, ukoliko ne budu ukinute takse Prištine na srpsku robu.

Foto: Printskrin/N1

Zoran Milivojević

Na forumu GLOBSEC u Bratislavi videlo se u kojoj meri su važni argumenti s kojima je predsedik Srbije Aleksandar Vučić suočio sagovornike i druge učesnike na čijoj strani leži krivica što nema dijaloga Beograda i Prištine i što su oni u pat poziciji, ocenio je značaj razgovora i razmene mišljenja o Kosovu i Metohiji u Bratislavi diplomata Zoran Milivojević.

On je u izjavi za Tanjug istakao da će te argumente pre samita u Parizu organizatori morati uzeti u obzir ako žele da skup uspe.

- Susret predsednika Vučića s Hašimom Tačijem i njihov ''duel'' na bini, koji je prethodnica susreta koji bi trebalo da početkom jula usledi u Parizu, pokazuje koliko su argumenti srpske strane validni, koliko su na snazi i šta ustvari ostaje organizatorima ako žele da ti razgovori uspeju - rekao je Milivojević.

Prema njegovim rečima, sada je svima jasno da za Srbiju nema nastavka dijaloga, ukoliko ne budu ukinute takse Prištine na srpsku robu.

Foto: Tanjug/AP

Emanuel Makron

- Zapadni centri moći su na probi. U prvom su redu na probi domaćini, i ja mislim da je na probi njihov kredibilitet. I predsednika (Francuske Emanuela) Makrona i kancelarke (Nemačke Angele) Merkel, jer oni ovog puta ne govore samo u svoje ime, nego i u ime Evropske unije - smatra Milivojević.

On veruje da će upravo zato Makron i Merkelova uraditi sve što je u njihovoj moći kako bi eventualni susret u Parizu uspeo.

- Ako bi se ponovio Berlin, to bi bio njihov politički fijasko, ali ne samo politički već i lični, kao i fijasko Evropske unije. Mislim da će sve učiniti da se to ne dogodi i da stvore uslove za nastavak dijaloga, a to znači da Priština odustane od taksi - smatra Milivojević.

Foto: Tanjug/AP

Vučić i Merkel

Na pitanje ima li Srbija adekvatan odgovor na sve veće pritiske da kada je reč o budućnosti KiM "prizna realnost", kaže da je odgovor na to nastavak politike koju trenutno zastupa.

- Srbija nema nikakvih razloga da podlegne takvim pritisku, pogotovo ne sada. Kosovska državnost se nije potvrdila 11 godina, pokazalo se i da ne može da se prihvati bez Srbije. Promenile su se međunarodne okolnosti. Srbija više nije sama, nisu tu samo Rusija i Kina, tu je i više od polovine čovečanstva, a u međuvremeno je 13 zemalja odustalo od priznanja. Sve se odvija u pravcu potvrde srpskih argumenata i zaštite srpskih interesa vezano za zaustavljanje i osporavanje tog priznanja - smatra Milivojević.

On je ocenio da konkretno pritiska u Bratislavi na predsednika Vučića nije bilo, mada se opet pokazala politika duplih standarda.

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Hašim Tači

- Samim tim što je predsednik Vučić prekidan, što su se pozivali na vremenske okvire... Odnosno, nedostatak kritičkog odnosa i prave kvalifikacije onoga kako je Tači nastupao, imajući u vidu argumente koje je predsednik Vučić izneo i direktno pozivanje na Briselski sporazum. To odsustvo prave reakcije pokazuje da se na Zapadu i dalje drže metodologije duplih standarda i da pokušavaju da obe strane na neki način izjednače - kaže Milivojević.

On dodaje i da ukoliko Priština ne ispuni obaveze iz Briselskog sporazuma, taj sporazum će postati bespredmetan.

- Ne može se očekivati da jedna strana ispunjava obaveze, a da ih druga strana ne ispunjava ili ćuti. Srbija neće imati nikakvu obavezu prema Briselskom sporazumu, a onda će međunarodna zajednica i Evropska unija izgubiti i platformu i argumente za posredovanje u dijalogu, gde bi bilo za očekivanje da ostvari najbolje rezultate, imajući u vidu njene interese za ovaj region - ocenjuje Milivojević.

Foto: Tanjug/D. GOLL

Aleksandar Vučić

Osvrnuvši se na susrete Vučića s predstavnicima američke administracije Filipom Rikertom i Ronom Džonsonom, on ističe da to potvrđuje da je administracija američkog predsednika Donalda Trampa zainteresovana da se kosovsko pitanje reši i to na pragmatičan način.

To znači, kaže Milivojević, da nema prethodnih uslova, nego je ključni uslov da se dijalog nastavi i dve strane usaglase, što je, istakao je, dosta važno, jer je američka uloga ključna i za uticaj na Prištinu.

- Bez obzira kakav završni čin bude, kada se i da li se bude postigao neki sporazum, Savet bezbednosti UN mora da bude arbitar, a to se bez Amerike ne može realizovati - zaključio je Milivojević.