Kazna za Šiptare OVK koji se ne pojave na sudu je MIZERNA!


IZVOR: novosti.rs - 10.01.2019 | 09:49


Saslušanja pripadnika terorističke Oslobodilačke vojske Kosova za zločine na Kosovu i Metohiji trebalo bi da počnu u četvrtak u Specijalnom sudu u Hagu, a prema izjavama pozvanih i njihovih advokata, već je izvesno da se neki neće pojaviti pred tužiocima!

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Teroristi OVK

Portparol tužilaštva Kristofer Benet izjavio je da su svesni da su pojedinci ili njihovi advokati davali izjave kosovskim medijima o pozivima za saslušanja, ali da "tužilaštvo nije i neće komentarisati operativna pitanja". Na pitanje šta će se desiti sa onima koji se ne odazovu, Benet nam je odgovorio da član 42. Zakona o specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu predviđa kaznu od 250 evra za svako neodazivanje sudu.

Takođe, predviđeno je da svedok može biti primoran da se pojavi, a da ukoliko odbije da svedoči može biti lišen slobode u trajanju od ne duže od mesec dana. Specijalizovani sud može da traži i pomoć drugih država ukoliko oni koji su pozvani žive u njima.

Ove mizerne kazne za ljude koji se traže zbog monstruoznih krivičnih dela skoro da su nikakva prepreka za sve koji žele da pobegnu od pravde. To dokazuje i ponašanje terorista koji su dobili pozive. Remzi Šalja, nekadašnji pripadnik OVK kojem se već sudi za otmicu i ubistvo Hadžija Petrešija kod Suve Reke, nestao je ubrzo pošto je primio poziv. Policija iz Prizrena je već raspisala poternicu, ali se spekuliše da je on zbrisao sa teritorije Kosova i Metohije.

AVION SPREMAN ZA ROTERDAM

U kosovskim medijima u sredu se pojavila informacija da su privremene institucije na KiM obezbedile čarter let koji će prevoziti nekadašnje pripadnike OVK u Hag, preko Roterdama. Naime, letelica se već nalazi na aerodromu u Prištini, ali su sve druge informacije proglašene - tajnom.

Komandant OVK Sulejman Seljimi naprasno se razboleo i smešten je u bolnicu, a njegov advokat traži da razgovor sa njim bude obavljen na KiM kada se oporavi. On je pred domaćim pravosuđem već osuđen na 7 godina zatvora zbog zločina koje je počinila tzv. drenička grupa i služi kaznu. Tokom rata je nosio nadimak Sultan, a na mestu komandanta glavnog štaba OVK, 1998. godine nasledio ga je Agim Čeku.

Na spisku onih koji su dobili poziv nalazi se i Rustem Mustafa zvani Remi. Njegova grupa delovala je na teritoriji Laba, a bio je i organizator terorističkih akcija 2001. godine na teritoriji Preševa, Bujanovca i Medveđe. Vezuje se za podmetanje bombe pod autobus "Niš ekspresa" u selu Livadice kod Podujeva, kada je poginulo 11 srpskih putnika. Zbog terorizma nalazi se i na crnoj listi SAD među ljudima koji su pretnja miru.