MESEČNO ĆE SE OBJAVLJIVATI PODACI O BROJU BIRAČA U SVAKOM MESTU: Ovim se dodatno povećava transparentnost i učestalost informacija


IZVOR: Republika - 23.04.2024 | 15:11


Najnovija odluka koju je donela Skupština Srbije je direktan rezultat parlamentarnog dijaloga koji je inicirala predsednica Skupštine Srbije, Ana Brnabić.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević
MESEČNO ĆE SE OBJAVLJIVATI PODACI O BROJU BIRAČA U SVAKOM MESTU: Ovim se dodatno povećava transparentnost i učestalost informacija

Počevši od današnjeg dana, podaci o broju birača u svakoj jedinici lokalne samouprave objavljivaće se svakog meseca, saopštio je Kabinet predsednice Narodne skupštine. Ovo je direktan rezultat parlamentarnog dijaloga koji je inicirala predsednica Skupštine Srbije, Ana Brnabić, o unapređenju izbornih uslova i sprovođenju preporuka ODIHR, navodi se u saopštenju.

Na ovaj način, svi građani Republike Srbije će moći da u svakoj jedinici lokalne samouprave na mesečnom nivou prate promene broja birača u jedinstvenom biračkom spisku.

U saopštenju se navodi da će ovo dodatno povećati transparentnost i učestalost informacija, s obzirom na to da su do sada ti podaci bili dostupni svaka tri meseca.

Objavljivanje tačnog broja birača u svakoj od jedinica lokalne samouprave omogućeno je usvajanjem Uputstva o izmenama i dopunama Uputstva za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, koje je uradilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Podsetimo, danas su poslanici Skupštine Srbije usvojili izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima kojima se pomeraju rokovi za raspisivanje i glasanje na lokalnim izborima.

Za izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima glasalo je 165, protiv je bilo 26, dvoje je bilo uzdržano, a 11 nije glasalo od 204 poslanika.

Skupština je prihvatila da ovaj zakon zbog naročito opravdanih razloga stupa na snagu u roku kraćem od osam dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima se omogućava da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna, što je bio jedan od zahteva opozicije u razgovorima o poboljšanju izbornih uslova.

Zakon predviđa da se odluka o raspisivanju lokalnih izbora donosi najranije 150 dana, najkasnije 45 dana pre isteka mandata odbornika, kao i da od dana raspisivanja lokalnih izbora do dana glasanja ne može da prođe manje od 30, a ni više od 60 dana.