KRIK OSUĐEN PO KOLUVIJINOJ TUŽBI! Viši sud u Beogradu doneo presudu!


IZVOR: Republika - 17.08.2023 | 12:57


Predrag Koluvija, optužen za vođenje kriminalne grupe koja je navodno proizvela više od tona marihuane, podneo je tužbe protiv KRIK-a tvrdeći da su njegovi tekstovi sa suđenja izazvali duševne bolove i narušili njegov ugled.

Foto: A. Popović
KRIK OSUĐEN PO KOLUVIJINOJ TUŽBI! Viši sud u Beogradu doneo presudu!

Bojana Čogurić, sudija Višeg suda u Beogradu, je donela prvostepenu presudu kojom je osudila istraživački novinarski portal KRIK zbog objavljivanja vesti pod nazivom "Zakazan početak suđenja za Jovanjicu 2" u vezi suđenja Predragu Koluviji. Presuda tvrdi da je KRIK prekršio pretpostavku nevinosti u toj vesti. KRIK je uložio žalbu na presudu i očekuje da će apelacija preinačiti ili ukiniti ovu odluku.

Predrag Koluvija, optužen za vođenje kriminalne grupe koja je navodno proizvela više od tona marihuane, podneo je tužbe protiv KRIK-a tvrdeći da su njegovi tekstovi sa suđenja izazvali duševne bolove i narušili njegov ugled. Koluvija je smatrao da ga nazivanje "optuženim narko-bosom" krši pretpostavku nevinosti.

Koluvija je naveo da je zbog KRIK-ovih tekstova bio izložen neprijatnostima u društvu, čak i od strane komšija koje ga izbegavaju i kolega u banci koji odbijaju kontaktirati ga. U sudnici je bio sa svojim advokatom Vladimirom Đukanovićem, koji je istaknuti član Srpske napredne stranke i predsednik skupštinskog odbora za pravosuđe.

Urednik KRIK-a, Stevan Dojčinović, je na suđenju objasnio da novinari koriste razumljive jezičke formulacije kako bi čitaocima preneli značenje, a ne dugačke pravne termine. Dojčinović je istakao da je KRIK koristio termin koji se koristi i u svetskim medijima poput "Vašington posta", "Gardijana" i "Rojtersa" za optužene u sličnim slučajevima organizovanog kriminala.

 

 

Dojčinović je naglasio da je nejasno zašto KRIK biva tužen dok su drugi mediji, kao i zvaničnici države, koristili znatno ozbiljnije nazive za Koluviju, ali nisu podneli tužbe.

- U slučaju (da koristimo isključivo pravne izraze), kada spomenemo Koluviju, morali bismo uvek za njega da napišemo da je - optužen kao organizator organizovane kriminalne grupe koja je imala za cilj vršenje krivičnih dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga - objasnio je Dojčinović. 

Ovo je treća presuda kojom je KRIK osuđen zbog svojih tekstova. Prethodno je osuđen po tužbi ministra policije Bratislava Gašića. 

BONUS VIDEO