Evo zbog čega su Amerikanci uveli sankcije Vulinu


IZVOR: Republika - 11.07.2023 | 19:05


Njegove postupci su, kako se navodi, unapredili korupciju u državnim institucijama u Srbiji.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ
Evo zbog čega su Amerikanci uveli sankcije Vulinu

Šef BIA Aleksandar Vulin stavljen je pod sankcije Sjedinjenih Američkih Država.

Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD (OFAC) danas je uvela sankcije direktoru BIA i bivšem ministru unutrašnjih poslova Srbije Aleksandru Vulinu. On je osumnjičen za koruptivne poslove, prvenstveno u širenju ruskog malignog uticaja u Srbiji.

Kako se navodi u izveštaju, Vulin je umešan u međunarodni organizovani kriminal, trgovinu narkoticima i zloupotrebu javne funkcije, prenose mediji.

Njegove postupci su, kako se navodi, unapredili korupciju u državnim institucijama u Srbiji, a pod tim se misli na zloupotrebu položaja za lične interese, a to podrazumeva i uključenost u trgovinu narkoticima.

- Trezor neće oklevati da cilja one koji zloupotrebljavaju svoje položaje za ličnu korist, istovremeno podrujući efektivnu i demokratsku upravu na Zapadnom Balkanu - rekao je podsekretar Trezora za terorizam i finansijsku obaveštajnu službu Brajan E. Nelson.

- Aleksandar Vulin je odgovoran za koruptivna i destabilizujuća dela koja su omogućila ruske zlonamerne aktivnosti u regionu. Ova dela uključuju korišćenje njegovog autoriteta radi lične koristi, uključujući umešanost u lanac trgovine drogom. On je koristio svoju poziciju da podrži Rusiju, olakšavajući ruske zlonamerne aktivnosti koje degradiraju bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana i obezbeđujuc Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu - navodi se u obrazloženju.

Sva njegova imovina u Americi sada je blokirana, poručuju iz SAD.

- Sva imovina i interesi u imovini gore opisane osobe koja se nalazi u Sjedinjenim Državama su blokirani i moraju biti prijavljeni OFAC-u. Pored toga, blokirana je i sva imovina koja je više od 50 odsto u vlasništvu sankcionisane osobe, indirektno ili direktno - navodi se u obrazloženju.

Pored toga, finansijske institucije i druga lica koja obavljaju određene transakcije ili aktivnosti sa kažnjenim licem mogu se izložiti sankcijama ili biti predmet izvršne radnje, navodi se u zaključku Ministarstva finansija SAD.