STEJT DIPARTMENT I EU UPUTILI HITNO SAOPŠTENJE! Tiče se stanja na severu KiM


IZVOR: Republika - 28.12.2022 | 17:07


Sjedinjene Američke Države će podržati rad Evropske unije kroz EULEKS.

Foto: Republika
STEJT DIPARTMENT I EU UPUTILI HITNO SAOPŠTENJE! Tiče se stanja na severu KiM

Zamenik portparola Stejt dipartmenta Vedant Patel i portparol visokog predstavnika EU Nabila Masrali izdali su saopštenje zbo dešavanja na severnom delu AP KiM.

- Evropska unija i Sjedinjene Američke Države zabrinute su zbog daljeg napetog stanja na severu Kosova. Pozivamo sve na maksimalnu uzdržanost, da hitno preduzmu mere za bezuslovnu deeskalaciju situacije i da se uzdrže od provokacija, pretnji i zastrašivanja. Radimo sa predsednikom Vučićem i premijerom Kurtijem na pronalaženju političkog rešenja kako bismo smirili tenzije i dogovorili put dalje u interesu stabilnosti, bezbednosti i blagostanja svih lokalnih zajednica - navodi se u saopštenju.

- Pozdravljamo uveravanja rukovodstva Kosova da ne postoje spiskovi državljana kosovskih Srba koji će biti hapšeni ili procesuirani zbog mirnih protesta i barikada. Istovremeno, vladavina prava se mora poštovati, a svaki oblik nasilja je neprihvatljiv i neće se tolerisati - dodaje se.

Sjedinjene Američke Države će podržati rad Evropske unije kroz EULEKS.

- EULEKS će, u skladu sa svojim mandatom, nastaviti da pažljivo prati sve istrage i naknadne postupke kako bi promovisao poštovanje ljudskih prava. Ovo uključuje, posebno, garancije pravičnog suđenja, kao i zaštitu i jednak tretman za pripadnike nevećinskih zajednica na Kosovu - navodi se.

Izraženo je i očekivanje da se tzv. Kosovo i Republika Srbija vrate negovanju okruženja pogodnog za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju za dobrobit svojih građana.

- Sve obaveze Dijaloga moraju se u potpunosti sprovesti bez odlaganja - navedeno je.

Bonus video: