HRVATI OPTEREĆENI SRPSKIM TELEGRAFOM: Zagreb i Plenković udaraju na naše medije


IZVOR: Jelena JOKANOVIĆ - 19.12.2022 | 13:45


Smeta im sve što radi naša država, dežurna meta im je predsednik Srbije, a sada su proširili spiskove za napade.

Foto: Tanjug/AP
HRVATI OPTEREĆENI SRPSKIM TELEGRAFOM: Zagreb i Plenković udaraju na naše medije

Ko o čemu, Hrvati o Srbima! Hrvatsko rukovodstvo koje predvodi Andrej Plenković i mediji kao da nemaju druga posla, nego se stalno bave nama. Svaki naš potez pomno prate, predsednik Aleksandar Vučić im je neiscrpna inspiracija, a sada su opleli i po Srpskom telegrafu.

Naime, list Nacional posvetio je cele četiri strane Vučićevoj izjavi da je u meču između Hrvatske i Japana navijao za samuraje. To im je bio povod da ponovo raspletu priču o navodnoj mržnji prema njima, a u to su upleli i naš štam.

OMALOVAŽAVANJE

- Uoči i tokom Svetskog prvenstva Vučić je nastavio da niže bombastične izjave kojima je pokušao da pokaže nadmoć Srbije nad svojim susedima, ali su se i ovoga puta njegove izjave pokazale potpunim promašajem - piše ovaj list aludirajući na to što Srbija nije prošla grupnu fazu.

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

 

U tom ludilu dotakli su se i Srpskog telegrafa. Objavili su našu naslovnu stranu od 11. decembra, ispod koje su napisali da u srpskim medijima, posebno tabloidima, od samog početka Svetskog prvenstva u Kataru preovladava snažni antihrvatski neprijateljski ton.

Povod da baš našu naslovnu stranu objave bila je fotografija hrvatskog selektora Zlatka Dalića i reagovanje na njegovu izjavu da izbacivanje Brazila iz daljeg takmičenja posvećuje hrvatskim braniteljima iz rata tokom kog je proterano više stotina hiljada Srba.

RADE TO ZBOG NEMOĆI

Dakle, udaraju na sve što je srpsko, medije, smeta im kada nabavljamo oružje, što ne uvodimo sankcije prema Rusiji, svaki Vučićev korak prate na nišanu.
Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost ističe da su dva uzroka ovakvog ponašanja Hrvata.

Foto: Tanjug/AP

 

- Oni su svoj nacionalni identitet izgradili tek raspadom Jugoslavije i nakon rata, tako da su Srbi u Hrvatskoj definisani kao ključni neprijatelji. Drugo, oni su članica EU koja nema, praktično, nikakav uticaj i moć i onda se okreću Balkanu, a posebno Srbiji da bi pokazali da imaju neku političku ulogu - navodi Graovac.

Vučićevićeva: Višedecenijski kompleks

Direktorka Studija B Ivana Vučićević kaže da, kada bi nekom strancu u Zagrebu dali da prelista hrvatsku štampu, pomislio bi da je zalutao jer se više piše o Srbiji nego o Lijepoj njihovoj.

- Taj višedecenijski kompleks pomešan s mržnjom ne da im mira i neprestano ih tera da se bave stvarima u tuđem dvorištu. Srbija je veća i bogatija od Hrvatske, zemlja s istorijom koju Hrvati ne mogu ni da izmaštaju. Vekovna mržnja ih je dovela do patološkog stanja u kojem žele da Srbija i sve što je srpsko nestane. "Bljesak", "Oluja" i drugi zločini bili su pokušaji da to ostvare i taj neuspeh je još pojačao mržnju. Svaka loša reč o Srbiji za nas je kompliment, svaka kritika znak da smo na dobrom putu.