NAJVEĆA GREŠKA JE TA ŠTO JE EU RUKOVODILA REŠAVANJEM STATUSA KOSOVA: Vučić o sve komplikovanijoj situaciji sa južnom srpskom pokrajinom


IZVOR: Republika - 08.10.2022 | 08:21


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se iz Palate Srbija.

Foto: Tanjug/ V. Sporčić
NAJVEĆA GREŠKA JE TA ŠTO JE EU RUKOVODILA REŠAVANJEM STATUSA KOSOVA: Vučić o sve komplikovanijoj situaciji sa južnom srpskom pokrajinom

Vučić je ranije najavio da će danas govoriti o potezima koje će povući država u vezi sa svim važnim političkim i ekonomskim pitanjima, kao i o tome kakvu će politiku Srbija voditi u narednom periodu.

Predsednik je najavio na početku obraćanja saopštenje u sedam delova.

- U skladu sa dogovorom koji sam napravio sa predsednicom vlade, a pre nego što ona iznese sveobuhvatni plan vlade, želeo bih da danas obavestim građane Srbije o svim važnim političkim događajima i onome što država može da učini. Podelio sam obraćanje u sedam delova.

Kada je reč o Kosovu predsednik je istakao da je situacija sve komplikovanija, i da će zapadne zemlje pokušati da reše problem tako što će ugurati Kosovo u UN.

- Ovaj deo bih podelio u tri dela. Želim da vas obavestim da naša pozicija postaje sve komplikovanija. Zapadne zemlje će pokušati da na svoj način reše problem ulaskom Kosova u UN. Drugi razlog je, bez ikakve sumnje, da oduzmu argument Kosova iz ruku Putinu. Drugi rtazlog je, bez ikakve sumnje, da oduzmu zbog Kosova moć Vladimiru Putinu i Rusiji. Mi danas imamo na stlou predlog Nemačke i Francuske, i taj predlog je predlog o kome moramo da razgovaramo i razmišljamo. Po prvi put ću vam o tome danas pričati. Ne možemo taj predlog da bacimo kroz prozor, a da li možemo da prihvatimo, ne možemo ni to. U dva koloseka će se ići, prvi deo se odnosi na sve albanske zahteve. Naša najveća greška je bila ta da EU počne da rukovodi procesom rešavanja konačnog statusa KiM. 

- Cela ideja se zasniva na tome da ne moramo da formalno priznamo Kosovo, ali da smo saglasni sa članstvom Kosova u UN.