EVO ZAŠTO JE VUČIĆ POMENUO BOGA: Pet stvari koje niste videli na polaganju zakletve


IZVOR: Biljana BOJIĆ - 01.06.2022 | 19:30


On je prvi srpski predsednik posle pada komunizma koji je pokazao poštovanje prema srpskoj veri i tradiciji, ističe Injac.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
EVO ZAŠTO JE VUČIĆ POMENUO BOGA: Pet stvari koje niste videli na polaganju zakletve

Aleksandar Vučić preuzeo je drugi po redu petogodišnji predsednički mandat pošto je svečano položio zakletvu u Skupštini Srbije nad Ustavom i držeći ruku na Miroslavljevom jevanđelju.


- Tako mi bog pomogao - dodao je Vučić na kraju izgovorenog zvaničnog teksta zakletve. Prekrstio se i tek onda potpisao dokument da preuzima, odnosno nastavlja, da obavlja dužnost na Andrićevom vencu.


Usledilo je obraćanje javnosti i zvanicama, među kojima su bili premijerka Ana Brnabić i svi ministri, patrijarh SPC Porfirije, predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica, gradske vlasti i lokalnih samouprava, Vojske Srbije, BIA, bivši predsednici...


DA ŽIVI SRBIJA


- Moliću se bogu na isti način kako je to činila predivna Rebeka Vest dok su nacističke bombe padale na njenu domovinu: "Gospode, dopusti mi da se držim srpski! Neka živi Srbija!" - bio je kraj govora u kom je objavio najvažnije državne ciljeve.
Vučić je ušao u istoriju i takvim nastupom jer je prvi predsednik države, kako ukazuju upućeni, ukazao poštovanje srpskoj tradiciji, državnosti i veri, koje jesu bile i trebalo bi i u perspektivi da budu neodvojive.

Foto: Tanjug/J. ILIĆ

 

 

- Vučić prvi srpski predsednik posle pada komunizma koji je pokazao poštovanje prema srpskoj veri i tradiciji - konstatuje verski analitičar Željko Injac.


IDENTITET


Postupak Vučića, prema oceni istoričara Aleksandra Rakovića, i vraćanje je srpskoj tradiciji i lični gest kojim je pokazao da su srpska državnost i pravoslavna vera neodvojive.
- Ispoštovao je i Ustav jer Srbija u svom najvišem pravnom aktu iz 2006. ima imenicu bog kroz himnu "Bože pravde". Ispoštovao je i svoj hrišćanski identitet, odnosno naglasio ga je tim gestom. Mislim da je potrebna simfonija srpske države i Crkve i smatram da takvo mišljenje ima i predsednik i da idemo ka tome.
Uz ovaj, još četiri prizora, nezavisno od upečatljivih Vučićevih poruka o najvažnijim državnim pitanjima, dominantno su obeležila njegovu prekjučerašnju inauguraciju (pogledajte okvire).



Tadićeva sramota


- Hoću da zahvalim svim bivšim predsednicima Republike Srbije i SRJ, koji su pružili ogroman doprinos napretku naše zemlje, koji znaju šta je država, koji svojim prisustvom i danas pokazuju da onaj ko zna jednom šta je država nikada ne zaboravlja šta mu je dužnost i ne zaboravlja šta je država i uvek se drži osnovnih principa - da država i interesi države moraju da budu važniji od ličnih interesa. Zato hvala vam svima što ste danas ovde i beskrajno poštovanje moje imate za sve ono što ste činili za našu zemlju - rekao je Vučić, pokazujući poštovanje prema prethodnicima.

Foto: Tanjug/J. ILIĆ

Boris Tadić

 

Činu polaganja zakletve prisustvovali su Tomislav Nikolić, Milan Milutinović, kao i predsednik SRJ Zoran Lilić. Izostao je eksšef Srbije Boris Tadić.


- Time je pokazao nepoštovanje i prema instituciji. To je njegova sramota. To se ne radi - kazali su za naš list neki od visokih stranih i domaćih zvanica.



Sedam sati priče sa Makronom i licemerje sveta


- Razgovarao sam s jednim, od danas najvećim, evropskim liderom, sedam sati smo razgovarali i valjda je čovek želeo da me sluša i osetio sam potrebu da ispričam sve što mi je na duši, da izgovorim sve - kako se mi Srbi osećamo kada vidimo šta su nam činili po pitanju KiM i po svim drugim pitanjima na Balkanu. Slušao me je pažljivo taj veliki lider, mnogo umniji od mene, sa mnogo više znanja, veliku zemlju vodi, i negde oko tri ujutru mi je rekao: "Hajde, sada Aleksandre, da presečemo ovo.... Nisam u svemu saglasan sa tobom, ali da kažem da si za 80, možda čak i 90 odsto stvari koje si izgovorio u pravu. I šta ćemo sada? Ti mišljenje moje zemlje da promeniš ne možeš. Možemo da se kajemo naknadno, ali to nikada nećemo da priznamo jer veliki to ne priznaju. Za nas suze kajanja i greške ne postoje, one su predviđene za vas, manje zemlje - ispričao je Vučić i naveo je to prvi put da neki zapadni lider praktično priznaje da su činili greške prema nama.
Kako Srpski telegraf saznaje u diplomatskim krugovima, reč je o francuskom predsedniku Emanuelu Makronu, koji je, kako ističu naši sagovornici, najbolje pokazao kako igraju velike sile:

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Makron I Vučić

 

- Čak i kada je očigledno da su pogrešili, da to i sami vide i uočavaju da taj potez vuče druge, s još gorim posledicama, neće odstupiti od ranije donetih odluka, neće ni pomisliti da ih isprave.


Hil i Harčenko na dve strane sveta


Među zvanicama na svečanoj ceremoniji polaganja zakletve bili su i ambasadori SAD i Rusije u Srbiji - Kristofer Hil i Aleksandar Bocan-Harčenko. Iako su se čuli komentari da je Beograd "ujedinio Moskvu i Vašington", prisutni su ukazali da se i u parlamentu, po nepremostivnoj distanci dvojice diplomata, jasno videlo da su zapravo na dve strane sveta.



Britanka o patnji na ovim prostorima


Britanka Sesilija Isabel Ferfild (1892-1983) bila je neobična ličnost koja je svoja dela potpisivala pod pseudonimom Rebeka Vest. Autorka je putopisa "Crno jagnje i sivi soko", koju opisuju kao jugofila britanske krvi. U delu je bila inspirisana nesrećom koja kroz istoriju prati ljude na ovim prostorima. Kao najznačajniju poruku izdvaja - da su svi sukobi, posebno na globalnom planu, besmisleni, da ne postoji opravdanje za kršenje ljudskih prava i da svi treba da se rukovodimo životom i stvaralačkim, a ne destruktivnim principima.


Moj stav


Branko Radun
politički analitičar


Značajan događaj s kog je poslata poruka da nam je potrebna neka vrsta nacionalnog jedinstva. Teško je i turbulentno vreme, dolazi nova epoha i moramo biti spremni za to. Potrebno nam je da se prevaziđu stranačke razmirice, posebno u trenutku kada imamo pritiske sa svih strana.


Najvažnije poruke

PREDSEDNIK SVIH

"Želim da budem predsednik svih i predsednik za sve, da budem prvi po obavezama i poslednji po privilegijama, da radim više, da ne tražim ništa za sebe, ali da tražim sve, apsolutno sve za našu Srbiju"

KOMPROMIS


Veliki Konfučije je rekao da kompromis može da se pravi sa svim, osim s idealima, i to je ono što nameravam da sledim, a meni je ideal Srbija i dobrobit njenih građana. To ujedno određuje i prioritete mog drugog mandata, one koji su, čini mi se, i pre polaganja zakletve bili javni i jasni i koji glase: mir, stabilnost, nezavisnost u odlučivanju, sloboda Srbije, sigurnost, zdravlje, Evropa, rad, rad i rad

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Aleksandar Vučić

 

I DOSTOJEVSKI I GETE


"Ponosan sam na Srbiju danas, koja se ponaša u skladu s principima međunarodnog javnog prava, koja ume da osudi kršenje međunarodnog javnog prava, nedvosmisleno i jasno. Ali sam ponosan i na Srbiju u kojoj nema ni antizapadnog niti rusofobnog ponašanja. Kod nas su dobrodošli i Dostojevski, i Šekspir, i Gete, i Hemingvej"

VLADA I SANKCIJE

"Formiranje nove vlade, rekao bih, od presudnog je značaja... Moramo da se bavimo i novim sankcijama i novim čudima, u kojima opet možemo da budemo oštećeni, pa ćemo morati da molimo naše evropske partnere da nam po tom pitanju pomognu, ali to je već pitanje za njih"

UKRAJINA I KIM


"Povezano s ukrajinskom krizom pitanje KiM biće još istaknutije i još teže za nas za rešavanje... Takođe, znam da ovo niko ne želi da sluša u Srbiji, ali mi moramo da tražimo kompromis. Mi moramo da se borimo za kompromis"

PLATE I PENZIJE


"Plate i penzije će da rastu, inflacija ne sme da pojede. Očekujem od Vlade da nastavi sa merama podsticanja nataliteta.... Ne ljutite se. Mi danas imamo mnogo više i popularnije su nam i televizijske emisije i novinski članci o kućnim ljubimcima, nego o deci"

FINANSIJE I HRANA


"Mi imamo stabilne javne finansije. Za nas je od velikog značaja da tu stabilnost sačuvamo. Hrana. Imamo je dovoljno i imaćemo je dovoljno"

Bonus video: