KURTI BI DA ZABRANI GLASANJE BIRAČIMA SA KOSOVA?! "Srbija pokušava da organizuje izbore na KiM, kao da naša vlada ne postoji"!


IZVOR: Republika - 25.03.2022 | 11:17


Aljbin Kurti je u pismu upućenom ambasadoru EU na Kosovu Tomasu Suniogu ocenio da Beograd u svom zahtevu ne pominje Vladu Kosova, već je naziva "relevantnim organom vlasti Kosova". Takođe mu smeta termin "birači sa pravom glasa" umesto "birači u inostranstvu".

Foto: Tanjug/AP
KURTI BI DA ZABRANI GLASANJE BIRAČIMA SA KOSOVA?! "Srbija pokušava da organizuje izbore na KiM, kao da naša vlada ne postoji"!

Kosovski premijer Aljbin Kurti naveo je niz, kako je nazvao, poteškoća u vezi sa zahtevom srpskih vlasti da Kosovo sarađuje sa OEBS na održavanju izbora 3. aprila u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu, prenosi Koha.

Kurti je u pismu upućenom ambasadoru EU na Kosovu Tomasu Suniogu ocenio da Beograd u svom zahtevu ni ne pominje Vladu Kosova, već je naziva "relevantnim organom vlasti Kosova".

- Žalosno je da, dok Kosovo u dobroj veri radi sa EU i Kvintom na pronalaženju obostrano prihvatljivog rešenja između naših vlada, nelegalne strukture Srbije pokušavaju da pripreme i organizuju izbore na našoj teritoriji, kao da naša vlada ne postoji. I to rade uz sredstva iz Beograda, naravno. Možda zbog toga predlog (u prvom paragrafu) predviđa da se izbori 'održe', a ne da se traži njihovo održavanje, uzimajući zdravo za gotovo nadležnost Beograda da odlučuje o teritoriji Kosova - kaže između ostalog Kurti u pismu.

Kurti je takođe naglasio da Beograd u svom zahtevu koristi termin "birači sa pravom glasa" umesto "birači u inostranstvu". Prema njegovim rečima, važno je da ovaj napor Srbije ne legitimišu ni vlasti EU, ni OEBS.

- Štaviše, ovaj pokušaj potcenjivanja Kosova i njegovih državnih institucija dešava se u vreme kada se Beograd po mnogo čemu pokazuje destruktivnim: odbijajanjem da reši problem neplaćanja struje na severu Kosova; nepostojanjem sporazuma o kosovskim i srpskim registarskim tablicama; imenovanjem nelegalnih struktura za izborne poverenike; korišćenjem administrativnih sredstava za sprovođenje etničkog čišćenja nad Albancima u Preševu, Medveđi i Bujanovcu, gde ih odjavljuje ih kao stanovnike; i odbijanjem da se pridruži sankcijama EU i SAD protiv Ruske Federacije zbog njene vojne agresije i okupacije Ukrajine. Uz sve ove poteškoće, dozvolite mi da ponovim svoju zahvalnost i poštovanje za kontinuirane napore EU i Kvinte da nam pomognu da rešimo ovo izazovno pitanje - zaključio je Kurti pismo upućeno Suniogu, prenosi Telegraf.rs.

BONUS VIDEO: