SRBIJA I VELIKA BRITANIJA KA ZAJEDNIČKOM CILJU! Aleksandar Vučić: Posvećeni smo razvoju zelene agende


IZVOR: Republika - 03.03.2022 | 12:27


Razgovor Aleksandra Vučića i državnog ministra u Vladi Ujedinjenog Kraljevstva, Greg Hendsoma se ticao jačanja bilateralne saradnje, pogotovo u oblasti energetike.

Foto: Instagram
SRBIJA I VELIKA BRITANIJA KA ZAJEDNIČKOM CILJU! Aleksandar Vučić: Posvećeni smo razvoju zelene agende

Predsednik Vučić je konstatovao da bilateralne odnose odlikuje intenzivan politički dijalog i sve izraženija ekonomska saradnja, koja, i pored znatnog napretka u obimu trgovinske razmene između naše dve zemlje, još uvek nije ostvarila realne potencijale, naročito u oblasti energetike i Zelene agende u kojoj Ujedinjeno Kraljevstvo ima izuzetna iskustva, stručnjake i projekte na kojima bismo zajednički mogli da ostvarimo izuzetne rezultate.

- Srbija je posvećena realizaciji mera u cilju daljeg razvoja Zelene agende, kao i povećanju energetske efikasnosti koja bi obezbedillja nesmetan razvoj ekonomije, ali i zdravu životnu sredinu - istakao je predsednik Aleksandar Vučić i dodao da je Srbija osmislila strategiju i odredila finansijska sredstva koja će na odgovoran način i uz ozbiljan strateški pristup države dugoročno rešiti brojne izazove u oblasti rešavanja problema izazvanih klimatskim promenama.

Državni ministar Hends je izrazio zadovoljstvo prilikom da poseti Srbiju i sastane se sa predsednikom Vučićem i visokim zvaničnicima Vlade Srbije, te je posebno naglasio da pozdravlja posvećenost naše zemlje važnim obavezama koje je Srbija prošle godie preuzela na konferenciji UN o klimatskim promenama, COP26, koja je održana u Glazgovu.

Foto: printscreen/Tanjug

Aleksandar Vučić

- Svetu je sada neophodno uverenje da ćemo bez odlaganja preći na realizaciju preuzetih obaveza, da će obećanja data na konferenciji COP26 biti ispunjena na pravedan i inkluzivan način, uz podršku čvrste i jasne politike i investicija. Velika Britanija je spremna da u tome podrži Srbiju - istakao je državni ministar Hends.

Sagovornici su se saglasili da pojačaju saradnju u oblasti zajedničkih programa i projekata u cilju podrške planiranju i razvoje Zelene agende obe države.

BONUS VIDEO: