ZVICER PLAĆAO 10 SRPSKIH POLICAJACA! Mafija spremala milione evra za likvidaciju predsednika


IZVOR: Republika - 23.01.2022 | 20:00


Bezbednosne službe otkrile da su pojedinci u MUP Srbije odrađivali prljave poslove za vođu "kavčana" i pleli mrežu zavere

Foto: Tanjug/Printscreen
ZVICER PLAĆAO 10 SRPSKIH POLICAJACA! Mafija spremala milione evra za likvidaciju predsednika

Vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer plaćao je 10 funkcionera srpske policije koji su zauzvrat sabotirali istrage protiv njega i ujedno pleli mrežu zavere protiv Aleksandra Vučića, koja je trebalo da rezultira atentatom na predsednika Srbije, otkrivaju izvori Srpskog telegrafa.

- Radi se o mafijaškoj hobotnici unutar MUP koju je svojevremeno formirala Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka. Oni su za velike pare odrađivali prljave poslove za njenog šefa Zvicera, a tesno su sarađivali s mrežom špijuna Agencije za nacionalnu bezbednost Crne Gore koji su i dalje pod kontrolom Mila Đukanovića. Tako je ovaj narko-bos u svakom trenutku imao informacije iz prve ruke šta operativci rade, kakve su dokaze prikupili, a posle hapšenja Belivuka i ekipe javljali su mu kako se njegovi bliski saradnici drže na saslušanju i da li su otkrili nešto što bi moglo da ga ugrozi - kaže naš sagovornik iz bezbednosnih struktura.

INTERESI MAFIJE

Kao što je naš list već pisao, Hrkalovićeva je u MUP na najodgovornije funkcije postavila više od 200 svojih ljudi koji su joj bili direktno potčinjeni i jedini zadatak im je bio zaštita pripadnika "kavačkog klana". Oni su zbog pristupa poverljivim informacijama dobijali lavovski deo para da bi pratili kretanje predsednika Vučića i pripremali teren za eventualnu likvidaciju.

- Milo Đukanović je preko Zvicera i Dijane Hrkalović u policijskim i državnim strukturama stvorio mafijašku hobotnicu, koja je radila protiv interesa Srbije. Na tržište je plasirala ogromne količine droge i brutalnim ubistvima nastojala da stvori osećaj straha i nesigurnosti i aktuelnu vlast proglasi nesposobnom da se izbori s kriminalom - pojašnjava naš izvor.

Foto: TANJUG/ PREDSEDNISTVO CRNE GORE, ST/V. Lukić,MUP

Milo Đukanović, Aleksandar Vučić, Radoje Zvicer

 

Takva situacija je išla u prilog i određenim centrima moći van Srbije jer je to bio način da se zemlja konstantno drži u stanju povišenih tenzija. Udarom na ogranak "kavčana" sa Zvicerovom desnom rukom Veljkom Belivukom na čelu, to je presečeno i mnogima su planovi pokvareni. Kao glavni krivac označen je Aleksandar Vučić, a za njegovu likvidaciju narko-bos i njegovi mentori su spremili čak 10 miliona evra.

- S obzirom na to da se radi o političkom atentatu, verujem da je u sve umešana i strana obaveštajna služba čiji se interesi poklapaju s interesima mafije. Kada padne odluka, sledi priprema lažnih dokumenata, nabavka oružja, logistička podrška... Takođe, potrebni su i saradnici u državnom vrhu koji obaveštavaju o kretanju štićene ličnosti. Budući da su mnogi Zvicerovi, tačnije Belivukovi ljudi, i dalje na slobodi, nema sumnje da su uključeni u organizaciju: atentatoru treba obezbediti takozvani štek-stan, prevoz, omogućiti mu da posle zločina neometano pobegne - pojašnjava Božidar Spasić, bivši operativac Državne bezbednosti.

KRIJU GA STRANCI

Prema saznanjima iz istrage, Zvicer se i dalje nalazi pod zaštitom jedne strane službe jer bi se njegovim hapšenjem neminovno došlo do imena njegovog pokrovitelja, a potom i do Milovih mentora na zapadu.

- Mnogima ne odgovara stabilnost koju je Vučić uspostavio i tako ugrozio njihove interese na našim prostorima. To su velike igre kojima se sprečava da se do kraja razotkriju, pre svega nalogodavci i planeri atentata - obrazlaže visokopozicionirani srpski obaveštajac.

Jedna od zemalja članica Europola je na osnovu fragmenata presretnutih razgovora sklopila kockice u vezi s atentatom na predsednika Vučića i o tome odmah obavestile naše službe, pa je pakleni plan zasad sprečen. Da iza pokušaja ubistva Vučića stoji lično Milo, obelodanio je pre nekoliko dana lider radikala Vojislav Šešelj.

- Atentat je planiran za prvu polovinu februara. Đukanović se za doček Nove godine našmrkao kokaina u malo većem društvu, u kom je bio i moj informator, i rekao da će dok ima iole moći i uticaja sve učiniti da likvidira Vučića - bio je direktan Šešelj u jutarnjem programu TV Pink.

REAGOVANJA

Miroslav Bjegović

EKSPERT ZA TERORIZAM

Foto: printscreen

Miroslav Bjegović

 

Atentati kao najsloženije organizaciono-obaveštajne aktivnosti ne mogu se uspešno realizovati bez saradnika iznutra, odnosno neposrednog okruženja mete koja treba da se neutrališe. Smatram da i u Srbiji postoje pojedinci u državnim strukturama koji imaju spregu s kriminalnim strukturama zaduženim za domaći teren, a podređene su regionalnim koje su pod zapadnim bezbednosnim centrima moći

Darko Obradović

STRUČNJAK ZA BEZBEDNOST

Atentat je često početak prevrata u nekoj državi i da iza svega uvek postoji šira pozadina. S tim u vezi i dalje nemamo odgovor kako je Radoje Zvicer ispario iz Crne Gore, gde se uopšte nalazi i imamo pravo da sumnjamo da neko stoji iza njega

 

Mutavog ubijaju, a Radoje se šetka

U službenim beleškama Dejana Milenkovića Bagzija, bivšeg načelnika Službe za specijalne istražne metode i bliskog saradnika Dijane Hrkalović, pominje se i Zvicerov boravak u Beogradu u vreme ubistva Saleta Mutavog, koga je na južnoj tribini Partizanovog stadiona i u kriminalnim poslovima nasledio Veljko Belivuk.

- Zvicer kod Fontane, golf 6, Novi Beograd, trenerke, opušten - zabeleženo je početkom oktobra 2016. u svesci u koju je Krik imao uvid.

Stanković, za koga se sumnja da ga je stvorila lično Dijana Hrkalović, ubijen je 13. oktobra, a vođa "kavčana" se u policijskim spisima našao i 10 dana kasnije:

- Teget golf 6, rano ujutro, Radoje Zvicer, Ada Ciganlija 8-9 časova, 23. oktobar 2016.

Ostaje nejasno zašto je u Beogradu rizikovao život jer je policija imala saznanja da su na meti "škaljaraca" tada bili njegovi bliski saradnici Hrkalovićeva i Belivuk.

atf

Dijana bila Zvicerova ljubavnica?

Operativci policije proveravaju i sumnje da je Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka MUP Srbije i pokrovitelj "kavčana", do hapšenja u decembru prošle godine bila sa Zvicerom ne samo u kriminalnoj već i emotivnoj vezi.

- On je imao ogromno poverenje u nju, pa je neke informacije delio samo s njom. Zauzvrat, Hrkalovićeva mu je na tacni dostavljala sva saznanja koja je policija imala o njemu, tako da je mirno mogao da planira likvidacije, ali i da se skloni kada je ona procenjivala da je ugrožen - pretpostavlja naš sagovornik.

Ona je, kako se saznaje, aktivno učestvovala u otkrivanju nalogodavaca atentata na Zvicera u Ukrajini. Preko svoje mreže u policiji i podzemlju lako je saznala da iza svega stoji Milan Ljepoja, nekada jedan od vođa bande "Pink Panter", koji je potom na prevaru namamljen u kuću strave u Ritopeku i masakriran.

atf

Skaj za političare i kriminalce

Američki sud istražuje da li su crnogorski kriminalci i političari želeli da kupe šifrovanu telefonsku aplikaciju Skaj. U pitanju je dokaz koji je kanadska kompanija "Sky global" dostavila sudu i kojem se navodi da je izvesni S. A. tražio licencu, ali da je odbijen.

U podnesku je prikazana aplikacija pomenute osobe koja traži da postane ovlašćeni preprodavac Skaja za Crnu Goru i naveo da tamošnja policija ne može da razbije ovaj sistem komunikacije. Kanađani tvrde da je jedan od šefova kompanije tada rekao kupcu da je prodaja kriminalcima kršenje pravila kompanije i odbio ga.

Foto: Srpski telegraf

Naslovna strana za 24.1.2022