VUČIĆ POVLAČI RADIKALAN KORAK PO POVRATKU IZ SOČIJA: Na važne adrese u Evropi Srbija šalje JASAN ZAHTEV!


IZVOR: Republika - 24.11.2021 | 09:26


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će po povratku iz Sočija šefovima vlada Evropske unije uputiti pismo sa jasnim pitanjem o Kosovu i Metohiji.

Foto: ST/D. Kadić
VUČIĆ POVLAČI RADIKALAN KORAK PO POVRATKU IZ SOČIJA: Na važne adrese u Evropi Srbija šalje JASAN ZAHTEV!

Obraćajući se građanima iz Predsedništva Srbije, Vučić je naglasio da će u zvaničnoj formi od svih evropskih institucija tražiti odgovor na pitanje o izjavama samozvanog premijera Aljbina Kurtija o ujedinjenju Kosova i Albanije.

- Da li ste, dragi novinari, primetili da niko nije reagovao. Nijedna politička instanca u Evropi nije reagovao. Niko iz Evropske komisije, niko od šefova vlada evropskih država - zapitao se predsednik Vučić.

Kako je ocenio, sa politikom dvostrukih aršina mora da se prekine.

A da li to znači da ćete tako da ćutite i da nećete da reagujete ako bi neko iz Beograda rekao da hoće da se ujedini sa nekim. Ili bih završio na lomači? Po kom principu je Albancima to dozvoljeno, a Srbima sve zabranjeno - rekao je predsednik.

O je naveo i da Srbija traži razgovore sa Prištinom na svim nivoima, o svim temama, jer je to od izuzetnog značaja.

- Srbija traži, zahteva, želi razgovore sa Prištinom, na svim nivoima. Želimo ih što pre, što više i što češće, jer smatramo da je svaki razgovor bolagorodan i lekovit - rekao je Vučić.

Važno je, kaže, da se razgovara o svim temama, naravno pre svega o Zajednici srpskih opština, ali i o energetici.

- Ali, i da pokušamo da napravimo bilo kakvo, makar minimalno poverenje između nas, da ne bismo dolazili u situaciju kakva je bila pre mesec dana - rekao je Vučić.

Istakao je da je to od izuzetog značaja, i da je to u jučerašnjem razgovoru preneo Miroslavu Lajčaku.

- To je zvaničan zahtev Srbije - naglasio je predsednik.