Dogovoren izvoz oranskih proizvoda od preko 7 miliona evra


IZVOR: Republika - 23.02.2023 | 11:52


Prve analize učešća kompanija iz Srbije na najvećem specijalizovanom Međunarodnom sajmu organske hrane BIOFACH, pokazuju da su domaće firme imale više od 400 sastanaka sa kupcima iz regiona, ali i iz Nemačke, Austrije, Švajcarske, Francuske i Holandije, a vrednost ugovorenih izvoznih poslova procenjuje se na preko 7 miliona evra.

Foto: PKS promo
Dogovoren izvoz oranskih proizvoda od preko 7 miliona evra

- Ovogodišnji sajam ugostio je 2.765 izlagača iz 95 zemalja sveta i bio je prilika za naše kompanije da razgovaraju sa svetskim distributerima, maloprodajnim lancima i uvoznicima iz sektora ogranske proizvodnje koji je pokazao da je otporan na krizu - kaže Bojana Lalović iz Centra za organizaciju sajmova Privredne komore Srbije. 

Posetiocima i potencijalnim poslovnim partnerima naše kompanije ponudile su širok asortiman proizvoda od svežeg, sušenog, liofiliziranog i zamrznutog voća i povrća, voćnih pirea, sušenih pečuraka, do proizvoda od žitarica, organskih testenina, voćnih namaza i organskog meda.

Foto: PKS promo

 

Predrag Mladenović iz kompanije Ecoagri Serbia koja proizvodi organsko brašno i pšenicu i 95 odsto proizvoda izvozi u Nemačku i Švajcarsku ističe da je ovogodišnji nastup bio jedan od najuspešnijih.

- Ostvarili smo konkretne rezultate,  posebno kada je reč o brašnu gde nas očekuje saradnja sa partnerima iz  Mađarske, Hrvatske, Grčke i Rumunije - kaže Mladenović i dodaje da je učešće na sajmovima značajno jer pored novih kontakata pruža uvid u nove proizvodne trendove i najnoviju regulativu koja je važna u oblasti organske proizvodnje.

Nove poslove očekuju i u kompaniji Frutorga. „Na sajmu smo kroz razgovor sa poslovnim partnerima i potencijalnim kupcima ispitali tržište i saznali šta možemo da očekujemo za ovu sezonu. Sa nekim kompanijama već razgovaramo o saradnji, poslali smo uzorke na analizu i nadamo se da ćemo ostvariti saradnju u budućnosti", kaže Momčilo Paunović, direktor kompanije.

Foto: PKS promo

 

U kompaniji BMD koja se bavi proizvodnjom suvih pečuraka ističu značaj podrške Privredne komore Srbije i Švajcarskog programa za promociju izvoza (SIPPO) u pripremi za sajam, posebno seminare posvećene promociji proizvoda potencijalnim kupcima kao i radionicama o održivosti proizvodnje.

- Održivost u proizvodnji postaje prioritet kako u svetu tako i kod nas, i bilo nam je važno da naučimo i počnemo sa primenom ovih principa u našoj kompaniji - kaže Dragana Maslar, direktor kompanije. Dodaje da je nastup na sajmu bio prilika za uspostavljanje novih kontakata , a za srpske pečurke najviše su zainteresovani kupci iz Švajcarske, Italije, Češke, Nemačke, ali i Brazila.

Na sajmu BIOFACH predstavljalo se dvanaest srpskih kompanija - MENEX iz Kruševca, ECOAGRI SERBIA iz Bele Crkve, MASTER FOOD iz Užica, FRUTORGA iz Prokuplja, MEDINO iz Krnjeva, BMD, DRENOVAC i YUGOTREJD iz Arilja, ORGANIK FRUIT TRADE iz Šapca, ITN GROUP iz Beograda, AGRO-BIS iz Blaca i ES KOMERC iz Prijepolja.

Ovogodišnji nastup organizovan je pod sloganom „We speak organic – Organic product from Serbia - Tradition Transformed into Innovation“,a uz podršku podršku Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije u saradnji sa Švajcarskim programom za promociju izvoza (SIPPO) i Nacionalnom asocijacijom Serbia Organica.