LJUBITELJI PIVA U VELIKOM PROBLEMU: Nedostatak ovog sastojka na tržištu - cena raste, a omiljenog pića sve manje


IZVOR: Republika - 07.08.2022 | 10:27


Proizvođači zanatskih piva ovog leta se suočavaju sa problemima koji se tiču samog procesa pravljenja ovog napitka, preciznije sa nedostatkom ugljen-dioksida što uzrokuje rast cena i usporavanje proizvodnje.

Foto: pixabay.com
LJUBITELJI PIVA U VELIKOM PROBLEMU: Nedostatak ovog sastojka na tržištu - cena raste, a omiljenog pića sve manje

Krivac je strašna fraza "problemi u lancu snabdevanja", poznata nevolja iz doba pandemije koja u ovom slučaju pokriva niz problema, kao što je povećana sezonska potražnja.

Za veterane industrije, nedostatak CO2 nije ništa novo. Prošle godine, kompanija Alewerks Brewing Company je morala da zatvori proizvodnju na nedelju dana zbog ograničene isporuke gasa, rekao je Majkl Klar, operativni direktor u pivari sa sedištem u Vilijamsburgu, u Virdžiniji. Klar nije bio siguran šta je izazvalo taj nedostatak.

Aleverks je uspeo da dobije CO2 ove godine, ali to dolazi sa troškovima: 20 odsto dodatka na isporuku gasa, rekao je Klar. To je još jedno povećanje cena među mnogima za pivare, koje se suočavaju sa sveopštom inflacijom za sve što je potrebno za proizvodnju i pakovanje piva: ječam, hmelj, flaše, etikete... Aleverks pokušava da apsorbuje mnoge troškove, iako pivara očekuje da će ove godine podići cene.

- Samo za sada, pokušavamo da prebrodimo - rekao je Klaar.

Pivare se oslanjaju na CO2 ne samo za one mehuriće koje ljudi koji piju pivo očekuju, već i za premeštanje piva od rezervoara do bureta ili ambalaže i za izbacivanje kiseonika iz rezervoara.

- To je ključni sastojak - primetio je Bob Piz, predsednik i izvršni direktor Udruženja pivara, koje predstavlja male i nezavisne zanatske pivare.

Nestašica je počela sredinom 2020. godine, rekao je on, kada je proizvodnja etanola - čiji je ugljen-dioksid nusproizvod - usporila jer je sve više ljudi ostajalo kod kuće. Međutim, ovog leta problem je, kaže, još akutniji.

Dodatak problemu je kontaminacija lokacije u Džekson Domu, Misisipi, koja je jedan od najvećih proizvođača CO2 u zemlji, napisalo je Udruženje pivara u svom julskom biltenu.

Tamo je sirovi gas iz rudnika smanjio količinu CO2 za hranu. Drugi faktor su planirana i neplanirana obustava održavanja u nekoliko fabrika amonijaka koji su ključni proizvođači CO2, navodi udruženje, kao i uobičajeno veća potražnja u letnjim mesecima. To je delom zbog veće prodaje piva i sode na toplijim temperaturama, a takođe i zbog efekata nalik na krila leptira, kao što je potreba za više suvog leda - koji takođe koristi CO2 u svojoj proizvodnji.

Mnoge pivare prijavljuju skokove u troškovima CO2, rekao je Piz, a neke nisu u mogućnosti da dobiju onoliko koliko im je potrebno.

Ipak, on se nada da će problem snabdevanja biti rešen za 30 do 90 dana.

Nestašica, međutim, nije uticala na sve pivare. Neki manji proizvođači su do sada ostali imuni. Voren Stanko, glavni pivar u kompaniji Chattanooga Brewing Co. u Tenesiju, nije primetio nikakav prekid u snabdevanju CO2, iako proizvodi samo oko 2.000 barela piva godišnje u poređenju sa, recimo, 9.275 barela proizvedenih godišnje u Aleverksu.