BITKOIN ĆE ZAMENITI ZLATO? Cena kriptovalute vrtoglavo raste, a evo šta kažu stručnjaci!


IZVOR: blic.rs, Republika - 22.11.2020 | 05:44


Bitkoin se često naziva digitalnim zlatom. Vrhunski strateg u najvećoj svetskoj firmi za upravljanje imovinom kaže da bi ova kriptovaluta jednog dana mogla da zameni žuti metal kao ulaganje u sigurno utočište.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Cene bitkoina porasle su u petak za četiri odsto na iznad 18.700 američkih dolara - što je približilo najvišem nivou od nešto manje od 20.000 američkih dolara iz decembra 2017. godine - nakon što je glavni direktor kompanije za investicije BlackRock-a (BLK), Rik Rider rekao u intervjuu za CNBC da je bitkoin "ovde da ostane".

- Da li mislim da je to izdrživ mehanizam koji bi u velikoj meri mogao da zauzme mesto zlata? Da, znam, jer je mnogo funkcionalniji od prolaska zlatne poluge - rekao je Rider.

Potvrda kompanije BlackRock, koja upravlja imovinom od skoro osam biliona dolara, najnoviji je znak potvrde bitkoina iz glavnog finansijskog sveta, piše CNN.

 
$bp("Brid_05979649", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"234"});

Mnogi sistemi za naplatu prihvatili su ga kao održiv način plaćanja, a uticajni menadžeri hedž fondova Stenli Drakenmiler i Pol Tudor Džouns to su ocenili kao investiciju.

Investitori sve više vide bitkoin kao održivu alternativu papirnim valutama koje podržava država.