OVO ĆE ZANIMATI SVE VOZAČE: Nafta sve skuplja, evo kako će se to odraziti na cene goriva u Srbiji


IZVOR: blic.rs, Republika - 03.06.2020 | 22:06


Cena nafte nastavila je da raste. Barel "brenta" prvi put je od marta premašio nivo od 40 dolara, dok je američka WTI nafta stigla do 38 dolara.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Ovakav skok pripisuje se rastu optimizma na tržištu koje očekuje da će glavni proizvođači "crnog zlata", okupljeni u organizacije OPEK i OPEK+, produžiti dogovoreno smanjenje proizvodnje i da će oporavak od pandemije virusa korona podstaći tražnju za gorivom.

U vezi stim postavlja se pitanje  kako će se novi trendovi na svetskom tržištu nafte odraziti na cenu goriva u Srbiji.

S obzirom na to da se promene na globalnom tržištu "crnog zlata" u Srbiji obično reflektuju nakon dva do tri meseca, poznavaoci prilika procenjuju da naši vozači neće morati da brinu makar do kraja leta. Kako tvrde, logično je, s obzirom na rast cena na svetskom tržištu, očekivati poskupljene i u našoj zemlji, samo, kako kažu, pitanje je kada.

Petar Stanojević, profesor na Fakultetu za bezbednost i bivši državni sekretar u Ministarstvu energetike, ocenjuje da će će ograničenje proizvodnje nafte, s kojim su članice OPEK-a krenule u maju, verovatno biti produženo još nekoliko meseci, uz mogućnost da bude uvedeno i neko dodatno.

- Kombinacija smanjenja proizvodnje i povećanja potrošnje nafte, zbog postepenog otvaranja ekonomije širom sveta, svakako je glavni faktor za dalji rast cena. Skladišta su počela da se prazne i naftaši nemaju više toliko straha da neće da prodaju svoju robu. Ipak treba podsetiti da govorimo o cenama "fjučersa" odnosno nafte koja će biti isporučena početkom septembra, tako da sadašnje vrednosti oslikavaju očekivanja za tri meseca - objašnjava Stanojević.

On smatra da će niska cena goriva u Srbiji verovatno ostati neko vreme, ali da možemo očekivati da polako krene da raste.