Poruke Slovenaca sa Kopaonika! Nova Jugoslavija bi napravila čudo


IZVOR: Goran MITROVIĆ - 03.03.2020 | 21:50


Još imamo priliku da se povežemo u regionu u jedno veliko tržište po skandinavskom modelu jer to smanjuje ranjivost u vreme krize, poručio je Blaž Brodnjak, predsednik Upravnog odbora Nove ljubljanske banke (NLB), koja je kupila 83,23 odsto vlasničkog udela u Komercijalnoj banci.

Foto: Promo foto

Foto: Ilustracija

- Nisam jugonostalgičar, ali verujem u veliko tržište jer to smanjuje zavisnost, naročito u krizi - rekao je Brodnjak na Kopaonik biznis-forumu na panelu "Srbija i Slovenija: Razvoj ekonomskih odnosa".

Istakao je da bi tako povezan region zapadnog Balkana mogao da se poveže sa zemljama Višegradske grupe i da se napravi "jugoistočna i istočna veza".

- Tako bismo napravili novu osovinu i mogli čudo da napravimo - naglasio je Brodnjak.

Kaže da je slovenačka ekonomija zbog velikog izvoza veoma izložena rizicima, kao i da Slovenija zajedno sa zemljama u regionu ima BDP od ukupno 132 milijarde evra, koliko ima i jedna Mađarska.

Napominje da se Slovenija nakon raspada bivše Jugoslavije orijentisala ekonomski na zemlje zapadne Evrope, posebno na Nemačku i Francusku, zanemarujući region i istočne zemlje, ali da se ispostavilo da je to bila strateška greška.

Brodnjak dodaje da su zemlje Višegradske grupe u međuvremenu pretekle Sloveniju.

Kada je reč o inicijativi mini-šengen, kaže da je još ranije govorio da nam je u regionu potrebno jedno veliko tržište i da treba da oborimo ekonomske granice.

Brodnjak dodaje da to ne znači stvaranje nove Jugoslavije.

- Verujem u izgradnju regionalnih šampiona u bilo kojoj oblasti. To može da bude i mikrospecijalizacija - istakao je on.

Ako Skandinavci mogu, možemo valjda i mi bez obzira na ideološke, političke, religiozne i druge razlike, zapitao je Brodnjak i istakao da je celom regionu potrebna slobodna ekonomska zona.

- Ako ne budemo imali zajednički stav kao region, onda nas ni u Evropi neće slušati - dodao je Brodnjak.