PUPS: Beogradski penzioneri DOBIJAJU 13. PENZIJU


IZVOR: Tanjug - 27.09.2017 | 08:36


PUPS očekuje da se do kraja godine penzionerima isplati jednokratna pomoć, a od januara počne postepeno povećanje penzija, dok vlastima u Beogradu predlaže da razmisle o takozvanoj "13. penziji" za najsiromašnije penzionere prestonice.

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Penzionerima jednokratna pomoć od 6.000 dinara

- Posle tri godine dobrovoljnog odricanja od svojih stečenih prava zarad spasa države od bankrota koji je pretio u jesen 2014, vreme je da sa penzionera, koji neretko od svojih penzija izdržavaju i svoju decu i unuke, teret ''zatezanja kaiša'' pređe malo i na neke druge slojeve našeg društva - ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, s obzirom da Srbija, prema računici delegacije MMF-a i našeg ministra finansija, u prvih osam meseci ove godine ima suficit od 120 milijardi dinara, PUPS očekuje da jednokratna pomoć od 6.000 dinara penzionerima bude isplaćena do kraja ove godine, a da od januara startuje i postepeno povećanje penzija. 

- Takođe, kada je reč o 100.000 najsiromašnijih beogradskih penzionera, PUPS predlaže vlastima u glavnom gradu da razmisle i o isplati tzv. ''13. penzije'' koja je jedna od tekovina borbe naše stranke za prava najstarijih sugrađana - dodaje se u saopštenju Informativne službe PUPS.


Podržavajući jučerašnju najavu predsednika Republike da će građani Srbije "uskoro imati najveće plate i penzije veće nego ikada pre", PUPS dodaje da se pridružuje i predsednikovoj zahvalnosti građanima zato što su verovali u reforme, ali posebno ističe da su upravo penzioneri bili najveći heroji teških reformi kroz koje je Srbija morala da prođe, zbog čega očekuje da Vlada Srbije najhitnije operacionalizuje "produžetak ugovora o međusobnom poverenju" između najstarijih sugrađana i onih koji su s njima bili "i u dobru i u manjem dobru".