Vest koja će sve promeniti: Stižu novi investitori sa stotinama miliona evra!


IZVOR: Ivana Žigić/ Vladimir Lukić - 06.03.2019 | 04:00


Sprema se veliki investicioni bum, u Srbiju će se sliti na stotine miliona evra! U toku su završni pregovori za čak 25 novih stranih investicija, čija se realizacija očekuje do kraja ove godine i tokom sledeće, saznaje Srpski telegraf na biznis-forumu na Kopaoniku.

Foto: Tanjug

PREPOROD: Čadež na jednom od panela

- Reč je o velikim kompanijama raznih profila među kojima je zavidan broj auto-dobavljača, koji su odličan motor razvoja i rasta u svakoj privredi - navodi naš izvor.

BOLJA KRVNA SLIKA

Kako kaže sagovornik Srpskog telegrafa blizak Vladi Srbije, nema uopšte dileme da li će pomenuti poslovi biti realizovani:

Foto: Srpski telegraf

- Razgovara se još samo o detaljima, a u nekim slučajevima investitori treba da se odluče između dve ili tri ponuđene lokacije. Sve drugo je utanačeno.

Saznanja našeg lista potvrdio je i predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, koji je objasnio da se trenutno pregovara za više od 20 velikih investicionih projekata.

 To su investicije koje će se i te kako odraziti na ekonomsku krvnu sliku Srbije. O njima se trenutno pregovora, u završnoj smo fazi i očekujem da se najveći deo njih realizuje u ovoj i sledećoj godini. U pitanju su proizvodne ili IT kompanije, ali one koje razvijaju softverska rešenja. Tačno je, ima i dosta auto-dobavljača - rekao nam je Čadež, ali nije želeo da otkriva o kojim se konkretno investitorima radi, uz obrazloženje da je na njima da odluče u kom momentu će to javno saopštiti.

Foto: Printskrin

Ljubomorni Hrvati: Zavide što "Folksvagen" dolazi u Srbiju

On je ponovio da su u pitanju veliki investicioni projekti vredni na stotine miliona evra, kao i da je veliki broj tih investitora iz Nemačke. Ima ih, kaže, čak i iz Amerike.

Foto: ST/Vladimir Lukić

Kajl Skot

Skot: SAD želi da vidi Srbiju u EU

Amerika želi da vidi Srbiju u EU i porodici evropskih naroda i u tom smislu će pojačati odnose sa Srbijom, izjavio je ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.

- Poručio bih srpskom narodu da pogleda zemlje koje su krenule evropskim putem. Da li ima ijedna koja nije bolje prošla? Sve su stabilnije i napredovale su - rekao je Skot na panelu "Drugačija EU - drugačije partnerstvo" na Kopaonik biznis-forumu. Ocenio je da će pridruživanje EU Srbiju ojačati posle svega šta je preživela sa svojim susedima, kao i da će ljudi moći bolje da žive.

PRVI PUT DOLAZE

Prvi čovek PKS je ocenio da će dolazak novih investitora otvoriti veliki broj radnih mesta, dovesti dobavljače i najmoderniju tehnologiju, povećati izvoz. Takođe, otvoriće se i mnogobrojna tržišta na koja će se ova roba izvoziti.

Čadež je dodao i da se u ovom slučaju radi uglavnom o novim investitorima koji do sada nisu bili prisutni u Srbiji.

- Oni nameravaju ovde da šire svoje kapacitete ili da počnu sa novim proizvodima - rekao je naš sagovornik.

Od EBRD 500 miliona evra

Regionalna direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Žužana Hargitaj izjavila je da ta banka razmatra da obezbedi čak 500 miliona evra za finansiranje projekata u Srbiji. Ona je rekla da bi želela da EBRD ima još jaču saradnju kako s javnim i državnim preduzećima tako i sa privatnim sektorom, te da smatra da rast BDP u Srbiji od preko četiri odsto u proteklom periodu nije slučajnost, kako to vide pojedini ekonomisti i privrednici.

Foto: Ivana Žigić

UVEČE PROVOD NA ŽURKI: Zoran Drakulić...

Šta donose ove investicije

1. Nova radna mesta
2. Veći izvoz
3. Skok BDP
4. Otvaranje novih tržišta
5. Nove tehnologije
6. Dolazak dobavljača