Srbija uštedela na ovome za 50 vrtića!


IZVOR: Ivana ŽIGIĆ - 21.11.2018 | 06:53


Samo od novca ušteđenog na kamatama za 12 meseci Srbija će za godinu dana moći da izgradi 50 vrtića ili novih 60 kilometara auto-puta. Naime, na otplatu kamata u 2019. potrošićemo 120 miliona evra (14,7 milijardi dinara) manje nego ove godine. A od tih para moglo bi da se izgradi upravo ono što smo pomenuli.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Ana Brnabić

Troškovi kamata po osnovu uzetih kredita, umesto ovogodišnjih 117,8 milijardi dinara, u narednoj godini iznosiće 103,1 milijardu dinara. Ekonomista Ivan Nikolić objašnjava da je to rezultat rigoroznih mera štednje, sa zaista dobrim ishodom.

 

- Posledica je i što smo se u međuvremenu neto razdužili, a jedan deo papira je finansiran kreditima sa nižim troškom otplate, odnosno sa nižim kamatama u odnosu na ranije. Samim tim, sada se bitno manji iznos izdvaja nego prethodnih godina, što oslobađa fiskalni prostor za neke druge rashode, pa je po tom osnovu sada više novca i za plate i za kapitalne izdatke. Takođe, i subvencije će biti veće, pre svega poljoprivredi, što je dobro - navodi Nikolić.

S njim se slaže i ekonomista Mlađen Kovačević:

Ekonomisti: Ovo je dokaz da su mere štednje dale rezultate, a bitno je i što je deo kredita otplaćen novim zajmovima sa nižim kamatama

- Glavni razlog je taj što smo vratili neke vrlo skupe kredite koji su imali kamate od oko sedam odsto, kao i što se generalno smanjio iznos kredita sa višim kamatama.