Podržite izgradnju Crkve Svete Trojice: Na mestu letnjikovca grade hram na Vračaru!


IZVOR: A. V. MARKOVIĆ - 17.11.2018 | 06:08


Zahvaljujući donacijama građana, ali i angažovanju crkvenih lica, nedavno je počela izgradnja Crkve Svete Trojice na Vračaru, koja se gotovo čitav vek nalazila, a i liturgija se služila, u prostorijama jednog starog letnjikovca.

Foto: Srpski telegraf

RADOVI Do sada je ozidano do visine četiri metra

U Ulici gospodara Vučića od 1922. postojao je letnjikovac vojvode Bojovića, u kojem se nalazila crkva sve do 2018. godine.

Foto: Srpski telegraf

OSVEĆENJE Početkom oktobra osveštani su temelji hrama i urađena je kripta

- Crkva je Bojoviću do 1945. plaćala kiriju. Kada su 1944. u njegovu kuću upali "oslobodioci" i premlatili ga, Crkva je nastavila da plaća kiriju, ali njegovim naslednicima sve do 1948. godine. Tada je započet proces nacionalizacije i kuća je stavljena na prodaju, a kupila je Crkva. Onda je prostor prilagođen crkvenoj upotrebi, a krajem pedesetih godina prošlog veka izgrađen je zvonik - priča protojerej-stavrofor Milan Topić, starešina hrama.

Obnova hrama pokrenuta je akcijom pod sloganom "Jedna cigla novi hram"

Foto: Srpski telegraf

Radovi na izgradnji

U takvom privremenom prostoru služilo se sve do leta 2018, kada je pokrenuta akcija obnove hrama.

- Odlučeno je da letnjikovac bude srušen do temelja i da se izgradi novi objekat. Na istom mestu počela je gradnja novog hrama Svete Trojice. Početkom oktobra osveštani su temelji hrama i urađena je kripta. Do sada je ozidano do visine četiri metra - ističe protojerej-stavrofor Topić.

Žiro-račun za pomoć

Ukoliko želite da donirate za izgradnju Hrama Svete Trojice na Vračaru, uplatu možete izvršiti na broj žiro-računa: 205-58219-31

Foto: Srpski telegraf

IMPOZANTNO Bogomolja će biti urađena u raško-vizantijskom stilu

Ova impozantna bogomolja biće urađena u raško-vizantijskom stilu po projektu Aleksandra Lukića iz Vrnjačke Banje, a obnova hrama pokrenuta je akcijom pod sloganom "Jedna cigla novi hram".

Foto: Srpski telegraf

Radovi u toku

- Zamisao je da svako ko želi i može da prilog za jednu ciglu, a jedna po jedna podići ćemo hram. Ovaj slogan dopao se humanitaroj organizaciji "Braća Karić", na čijem ćemo se godišnjem skupu pojaviti u Sava centru 22. maja 2019. Tamo ćemo pred 3.000 ljudi predstaviti projekat i nadamo se da će biti onih koji žele da pomognu - kaže Topić.