Makedoniju potresa GMO afera - soja stigla iz Srbije?


IZVOR: Tanjug - 22.08.2018 | 06:36


Makedoniju potresa velika GMO afera pošto je makedonska Agencija za hranu i veterinarstvo objavila da je na tržištu pronašla tonu genetski modifikovane hrane.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Više od polovine nađene genetski modifikovane hrane (sojine ljuspice i šnicle od soje) prodavao je poznati makedonski proizvođač zdrave hrane "Vitalija", a kako je AHV saopštila, ta soja je poreklom iz Srbije, tačnije iz fabrike "Sojaprotein" iz Bečeja koja posluje u sastavu "Viktorija grupe", piše Politika. 


AHV je na svom sajtu objavila da je prisustvo GMO u ovoj žitarici potvrdila i superanaliza referentne laboratorije iz EU. 

Posle toga je u Makedoniji usledila obimna kontrola, pa su se na udaru inspektora našli najveći proizvodjači hrane, a među njima i uzgajivači pirinča iz Kočana. 

"Vitalija" je negirala ove navode tvrdeći da "soju uvozi od renomirane srpske kompanije "Sojaportein" koja je jedan od najvećih proizvođača non-GMO soje u Evropi. 

Inače, kako navodi Politika, proces preuzimanja bankarskih kreditnih potrživanja "Viktorija grupe" nedavno je počela MK grupa. 

U "Viktorija grupi" i "Sojaproteinu" tvrde da su svi njihovi proizvodi poreklom isključivo od genetski nemodifikovane soje, sa najmanje 99,9 odsto čistoće, odnosno sa sadržajem modifikacije manjim od 0,1 odsto što je daleko ispod regulative u Srbiji i Evropskoj uniji. 

U Srbiji zakon takođe zabranjuje proizvodnju i promet GMO i proizvoda od GMO. 

U Ministarstvu poljoprivrede Politici je rečeno da će ispitati navode makedonske Agencije, ali da do sada ovu informaciju nisu dobili zvanično, niti je pošiljka iz Srbije vraćena.