OPREZ I ZAMENE ZA CIGARETE SADRŽE DUVAN: IQOS opasan, izaziva zavisnost!


IZVOR: Dragana SIMIĆ - 18.08.2018 | 04:53


IQOS, zamena za cigarete, ali malo sutra! Ove cigarete, za koje se veruje da su manje štetne po zdravlje, sadrže čak 84 odsto nikotina koji se nalazi i u običnim cigaretama, tvrdi dr Srmena Krstev, predsednica Republičke stručne komisije za kontrolu duvana.

Foto: youtube.com/Sergeй Savčenko

MARKETINŠKI TRIK

Zbog toga, tvrdi dr Krstevljeva, IQOS ne može da bude nikakva zamena niti sredstvo za odvikavanje od pušenja.

- To je samo marketinši trik, zavaravanje osoba koje žele da ostave pušenje - započinje ona.

Iako se, prema njenim rečima, u ovoj spravi duvan zagreva na nižoj temperaturi, ipak i tu dolazi do oslobađanja štetnih materija.

- U tim cigaretama se takođe nalazi duvan. Iako se on ovde zagreva na 300 stepeni, a ne na 600, kao u drugim cigaretama, to je i dalje vrlo visoka temperatura, usled koje se oslobađaju štetne materije, a pre svega aerosol - objašnjava dr Krstevljeva i dodaje da se u njima, osim toga, nalaze i razni aditivi, mirisi i ukusi koji su takođe štetni po ljudski organizam.

DR KRSTEVLJEVA: U njima se osim duvana nalaze i razni aditivi, mirisi i ukusi koji su takođe štetni po ljudski organizam

Ipak, naša sagovornica ističe da je jedan od najvećih problema to što IQOS ima 84 odsto nikotina koji se nalazi i u običnoj cigareti, a njegovo pakovanje namenjeno je posebno mladima.

UNIŠTAVA PLUĆA

- Poznato je da je nikotin taj koji izaziva zavisnost. Posle nekoliko upotreba IQOS, korisnici postaju zavisnici od nikotina i prelaze na nešto jače. Takvi proizvodi su ulazna vrata za upotrebu duvana, posebno kod mladih. Svakodnevno se pojavljuju novi radovi koji ukazuju na to da i sagorevani duvanski dim uništava epitel pluća i smanjuje odbrambenu snagu organizma - upozorava dr Krstevljeva.

Tim povodom poslali smo i pitanja kompaniji "Filip Moris", koja proizvodi IQOS cigarete, ali do zaključenja ovog broja odgovore nismo dobili.