SRPSKE SVINJE NISU ZARAŽENE AFRIČKOM KUGOM


IZVOR: Agencije - 13.08.2018 | 16:07


U Srbiji nije registrovana nijedna svinja zaražena afričkom kugom, zbog koje je u Rumuniji od početka godine ubijeno 50.000 ovih životinja

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Zbog rizika da se bolest proširi i u Srbiji, Ministarstvo poljoprivrede Srbije formiralo je Nacionalni krizni centar, koji prati situaciju u Rumuniji i preduzima mere predostrožnosti, prenio je danas RTS.

Ministarstvo poljoprivrede i Uprava veterine Srbije čine sve kako bi se širenje zaraze u Srbiji sprečilo, a obrazovana su četiri regionalna krizna centra koja svakodnevno vrše nadzor divljih i domaćih svinja, prenosi RTS.

S obzirom na to da se virus širi i kroz mesne proizvode i prerađevine uspostavljena je koordinacija sa carinskim službama i pograničnom policijom.

Rumunski stočari sa ovom opasnom bolešću bore se poslednjih godinu dana, a od 9. juna razvoj afričke svinjske kuge je veoma agresivan u jugoistočnom delu te zemlje i stigao je do prirodnog rezervata Delte Dunava.

- Zbog blizine granice, srpskim stočarima prvi put preti ova opasna, zarazna bolest. Na sreću, do sada nije zabeležen nijedan slučaj zaraze, ali su stočari, sa razlogom, zabrinuti", preneo je RTS.