ALARMANTNO! NEMA NI TRUNKE KRVI U REZERVAMA, BOLESNICI U ŽIVOTNOJ OPASNOSTI


IZVOR: Tanjug, Republika - 13.08.2018 | 13:39


Institut za transfuziju krvi apelovao je danas na građane da daju krv, jer su smanjene rezerve krvi neophodne za pravovremeno zbrinjavanje bolesnika kojima je transfuzija neophodna za lečenje i oporavak.

Foto: pixabay.com

Dajte krv, podržite život!

Gorda Antuljeskov iz Instituta za transfuziju krvi kaže da je ovo najteža nedelja od početka leta, da se rezerve krvi smanjene i ukoliko se ne poveća broj davalaca danas i sutra može doći do odlaganja hladnih operacija.

- Do nedavno smo imali stabilnu rezervu krvi, sada je odaziv manji od potreba. Ovo nam je najteža nedelja od početka leta. Rezerva nam se prilično smanjila i ukoliko se danas i sutra ne popravi odziv građana doćiće do odlaganja hladnih operacija - rekla je Antuljeskov za Tanjug.

Neophodne su sve krvne grupe, a a građani krv mogu dati u Institutu za transfuziju krvi Srbije, Svetog Save 39, svakog dana od 7 do 19 sati, subotom od 8 do 15 sati kao i u organizovanim akcijama na terenu. 

Antuljeskov kaže da Fudbalski klub Partizan i Institut za transfuziju krvi Srbije organizuju akciju dobrovoljnog prikupljanja krvi, a svi koji se odazovu pozivu dobiće besplatnu ulaznicu za utakmicu crno-belih i danskog Nordsjalenda u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Ona kaže da je prošle godine sličnom akcijom sa FK Crvena Zvezda uspeli da prevaziđu nestašicu krvi tokom avgusta.

Inače je avgust najteži mesec u što se tiče zaliha krvi, jer se zbog godišnjih odmora smanjuje broj dobrovoljnih davalaca.