ZDRAVSTVU I PROSVETI POVIŠICA OSAM ODSTO


IZVOR: Ivana ŽIGIĆ - 12.06.2018 | 05:53


Ministar finansija Siniša Mali traži da se od jeseni povećaju plate u javnom sektoru, i to najviše u prosveti i zdravstvu - za sedam do osam odsto.

Foto: Tanjug/D. GOLL

Siniša Mali

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi šef misije Džejms Ruf, počela je juče posetu Beogradu, a kako Srpski telegraf saznaje, na dnevnom redu odmah su se našle i plate u javnom sektoru.

Kovačević: Visina povećanja plata zavisiće od bilansa budžeta, visine duga i rasta BDP

- Predstavnici MMF i tokom prošle radne posete u februaru su aminovali povećanje plata u javnom sektoru, no u tom momentu je još uvek bilo rano da se odredi u kom obimu bi ono moglo da bude. Naša Vlada bi htela da to povećanje bude osetno, pogotovo u zdravstvu i prosveti, i to čak osam odsto, ali pitanje je hoće li se Fond sa tim složiti - otkriva naš izvor koji je upućen u ove razgovore.

Foto: Tanjug/D. GOLL

Miladin Kovačević

Da je izvesno da će povećanja plata biti, smatra i ekonomista Miladin Kovačević, član Saveta guvernera NBS, ali ne želi da spekuliše o procentima.

- Visina povećanja plata u javnom sektoru zavisiće od toga kakav će biti bilans budžeta do kraja godine, kao i situacija sa dugom, ali i rast bruto domaćeg proizvoda. To je važno da se proceni i na osnovu toga odredi visina mogućeg povećanja zarada. U ovom trenutku ta perspektiva izgleda vrlo povoljno jer, recimo, znamo da će se sigurno ostvariti projekcija rasta, a verovatno će biti i nadmašena - ističe Kovačević.

Ekonomista Ljubomir Madžar, međutim, smatra da je povećanje od osam odsto preveliko jer, kako kaže, nema nikakve sigurnosti da će BDP porasti po onim stopama koje su nagoveštene.

- Može se desiti da one budu mnogo manje, što bi nas dovelo na prag krize javnog duga. Takođe, MMF je u ranijim razgovorima pristao na umereno povećanje plata u javnom sektoru, mada oni generalno nisu oduševljeni povećanjem plata jer najviše vole konzervativnu politiku plata. No, pošto je ovog puta angažman samo savetodavni, naši predstavnici će svakako moći da ignorišu njihove preporuke - zaključuje Madžar.

Da podsetimo, novi aranžman sa MMF, za razliku od prethodnog kada je iz predostrožnosti Srbija mogla da koristi finansijsku pomoć, trebalo bi da bude savetodavni i takođe bi trebalo da traje oko tri godine.