BURA U SPC: Grigorije po kazni odlazi u Nemačku!


IZVOR: Republika - 10.05.2018 | 16:53


Vladika Grigorije napušta Trebinje po kazni i seli se u Frankfurt, gde će preuzeti tamošnju eparhiju. Eparhiju zahumsko-hercegovačku i primorsku vodiće ubuduće jeromonah Dimitrije Rađenović, odlučio je preksinoć Sinod SPC.

Foto: youtube.com/N1

Nezadovoljan: Vladika Grigorije

Odluku o smeni i premeštaju iz Hercegovine u Nemačku vladika Grigorije prihvatio je uz veliko negodovanje i bes, bio je iznenađen i nije to očekivao, saznaje Srpski telegraf. Da je u pitanju sankcija nepoćudnog vladike, a ne njegovo unapređenje, svedoči i činjenica da je to rešenje lično predložio patrijarh srpski Irinej, koji, prema izvoru našeg lista, na sednici Sinoda nije krio da se radi o kazni.

Eparhija frankfurtska i sve Nemačke, naime, pravo je osinje gnezdo SPC kroz koje su poslednjih godina prošla trojica vladika - Lavrentije, Konstantin i Sergije i nijedan se tamo nije dugo zadržao. Grigorije je na kraju prihvatio premeštaj jer nije imao drugog izbora. Bio je ljut i na mitropolita Amfilohija, od koga je očekivao da stane u njegovu zaštitu, ali ovome to nije palo na pamet.

Vladika bio besan na Amfilohija jer ga nije zaštitio

- Da je odbio, Sinod bi Grigoriju u Eparhiju zahumsko-hercegovačku poslao finansijsku inspekciju, a pošto se pretpostavlja kakav bi bio izveštaj te komisije, vladiki bi sledovala prinudna penzija - kaže izvor Srpskog telegrafa.

On podseća na to da je Grigorije svoju eparhiju svojevremeno zadužio tri miliona evra za razne projekte, neke crkvene objekte stavio je pod hipoteku i sve je teže otplaćivao dugove.