"VASKRSLI SMO ZADRUGARSTVO U SRBIJI"


IZVOR: - 06.04.2018 | 16:13


Srbija je najveći natalitet imala kad je zadrugarstvo bilo na vrhuncu! Osnivanjem zadruga ne samo da sprečavamo nestanak sela već se borimo i za opstanak nacije, poručuje u intervjuu za Srpski telegraf Milan Krkobabić, ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj.

Foto: ST/V. LUKIĆ

Oživljava selo: Milan Krkobabić

Otkako je prošle godine krenula akcija "500 zadruga u 500 sela", čiji je glavni cilj da se spreči pustošenje varošica, u našoj zemlji je formirano 218 zadruga, od stočarskih do onih koje se bave voćarstvom i pčelarstvom.

Kakvi su dalji planovi u razvijanju zadruga?

- U akciju je uloženo nešto manje od 200 miliona dinara. Za nepunih godinu dana je formirano 218 zadruga, a novčano smo pomogli 22 zadruge. Vaskrsli smo zadrugarstvo u Srbiji, razbili smo nepoverenje koje je postojalo i vratili veru u život i rad na selu. Tim putem ćemo i nastaviti.

Za formiranje zadruga ove godine biće izdvojeno četiri puta više novca nego prošle

Koliko je novca planirano ove godine za osnivanje zadruga?

- U ovoj godini izdvojeno je 825 miliona dinara za zadruge, odnosno četiri puta više nego prošle godine. Planiramo da pomognemo između 60 i 70 zadruga u 60 ili 70 sela, i to iznosom do 7,5 miliona dinara bespovratnih sredstava za postojeće i do 15 miliona dinara za nove. U ovoj godini ćemo pokušati da formiramo složene zadruge sa ulaganjem do 60 miliona dinara.

Pomenuli ste i da su zadruge jedna od mera za podizanje nataliteta.

- Zadrugarstvo omogućava malim poljoprivrednim gazdinstvima da opstanu, a ljudima koji u njima rade da se osećaju uvaženim, da zarađuju i da samim tim imaju motiv da stvaraju potomstvo. Osnivanje zadruga je način da podignemo natalitet u selima i da ljudima damo ekonomski osnov da u selu ostanu.