OVI DELOVI SRBIJE DA SE SPREME ZA JAK ZEMLJOTRES! Veoma važno upozorenje seizmologa!


IZVOR: Republika - 14.02.2024 | 17:49


Glavni razlog za nastanak zemljotresa na teritoriji Srbije je regionalno značajan tektonski proces, uzrokovan sudaranjem Jadranske mikroploče i Dinarida.

Foto: shutterstock
OVI DELOVI SRBIJE DA SE SPREME ZA JAK ZEMLJOTRES! Veoma važno upozorenje seizmologa!

Od početka 2024. godine, Republički seizmološki zavod beleži nešto preko 30 zemljotresa na tlu Srbije, iako većina njih nije prelazila jačinu od 2 stepena po Rihteru.

Međutim, vesti o ova događajima u gradovima kao što su Bor, Novi Pazar, Donji Milanovac i Svilajnac neizbežno izazivaju zabrinutost od potencijalnih većih potresa. Stručnjaci otkrivaju da li su takvi događaji mogući i gde se mogu očekivati najjača pomeranja tla, piše Blic.

Seizmolozi ističu da zemljotresi poput onog u Lazarevcu, koji se pamti kao najjači, događaju se jednom u sto godina. Taj veliki potres jačine 6 stepeni po Rihterovoj skali desio se 1922. godine, pre više od jednog veka. Ipak, stručnjaci naglašavaju da u 21. veku zemljotresi te jačine ne bi smeli prouzrokovati materijalnu štetu ili ugroziti ljudske živote i imovinu.

Glavni razlog za nastanak zemljotresa na teritoriji Srbije je regionalno značajan tektonski proces, uzrokovan sudaranjem Jadranske mikroploče i Dinarida. Kao rezultat ovog sudara, stvara se velika količina napona, koji se prenosi u unutrašnjost kontinenta. Najjači zemljotresi u priobalnim područjima Hrvatske, Crne Gore i Albanije posledica su ovog tektonskog procesa.

U centralnoj Srbiji ističu se tri glavna seizmogena područja: Kopaonik, Kraljevo - Rudnik i Valjevo - Mionica. Van ovih područja, primećena je seizmička aktivnost i u okolini Vršca, gde su takođe zabeleženi jači zemljotresi. Istorija pokazuje da se u području Svilajnca, statistički gledano, dešava jedan zemljotres magnitude veće od 5 svakih 10 do 15 godina.

Seizmolozi napominju da zemljotresi jačine oko 5 stepeni po Rihteru mogu biti osetni, ali ne bi trebalo naneti značajnu štetu. Popadanje stvari s polica ili manja oštećenja na građevinama su najčešće posledice takvih događaja, dok se rušenje objekata ne očekuje.

Bonus video