NISMO ZA GOLE STOMAKE, ALI KOME SMETAJU TRENERKE? Poznati roditelji o uvođenju dres-koda u škole


IZVOR: Republika - 01.09.2023 | 05:10


Naši sagovornici saglasni da red treba da se uvede, ali se ne slažu sa svim predlozima.

Foto: freepik
NISMO ZA GOLE STOMAKE, ALI KOME SMETAJU TRENERKE? Poznati roditelji o uvođenju dres-koda u škole

Nova školska godina donela je brojne novine za učenike, ali đaci pojedinih škola od ovog 1. septembra moraće početi da poštuju dodatna pravila. Naime, oni koji pohađaju 13. i 14. beogradsku gimnaziju ne smeju više da dolaze u neprikladnoj odeći jer im, u suprotnom, slede kazne.

Dres-kod nije nešto novo, oduvek se znalo šta je prikladno za školu, a šta ne, ali se on s godinama sve manje poštovao, pa se došlo u situaciju da devojčice dolaze golog stomaka i ramena, a dečaci u bermudama iznad kolena. Međutim, sada, kako je predloženo, zbog toga možete da dobijete smanjenu ocenu iz vladanja. Na spisku zabranjenih stvari našle su se bermude, šortsevi, trenerke, mini-suknje, majice na bretele i - dukserice sa kapuljačom.

Bojan Vučković, direktor 13. beogradske gimnazije, kaže da je to predlog nastavničkog veća, koji će ići na savet roditelja.

- I prethodnih godina imali smo obaveštenja učenicima kako da dolaze odeveni u školu. Sada je to, za razliku od prethodnih godina, objavljeno zvanično, na plakatu. Mi imamo i pravilnik o ponašanju, ali na odevanje smo se ograničili jer je bilo upadljivo koliko se pogoršao nivo oblačenja učenika. Većina dolazi u trenerkama, vi kao da vidite navijače na utakmici, a ne učenike. Ako se učenici ogluše, dobijaju dve opomene, a onda im sledi smanjena ocena iz vladanja. O nekim stvarima može da se razgovara, recimo, da se pristane na neke bermude ispod kolena, ali ako se pristane na to, pristaće se i na bermude - rekao je Vučković.

Republika je napravila anketu s poznatim roditeljima koji imaju školarce šta misle o ovoj temi.

Milica Kon, voditeljka

Foto: ST/V. LUKIĆ

Milica Kon

Podržavam da deca treba da idu pristojno obučena, a to, uostalom, dolazi iz kuće. Deo s trenerkama i kapuljačama mislim da je preteran jer su to deca u razvoju, koja su po ceo dan u školi i trebalo bi da im bude udobno. Škola nije sud.

Vasilije Nikitović, reditelj

Foto: ST/Vladimir Lukić

Vasilije Nikitović

Ne znam šta bi bilo najpametnije. Sećam se da sam kao dete nosio plavu kecelju i da mi je ona mnogo smetala, tako da nisam za to. S druge strane, možda neki roditelj sad, dok je leto, ne može da kupi odgovarajuću obuću detetu, pa ono nosi papuče, možda su mu udobne i zašto to braniti. Nekako mi je važnije da se ne vide te klasne razlike, da jedno dete nosi patike od 200 evra, a drugo pocepane.

Maja Nikolić, pevačica

Foto: Privatna arhiva

Maja Nikolić

Meni je to odlična vest i nešto što je neophodno. Nije to samo način oblačenja, već i način ponašanja. Pored obrazovanja, važno je i da deca budu dobro vaspitana.

Dušica Jakovljević, voditeljka

Foto: ATA Images/Antonio Ahel

Dušica Jakovljević

Ja sam za uvođenje reda u školama kada je u pitanju oblačenje. Go stomak je nedopustiv, sad, što se tiče kapuljača, trenerki, ja verujem da ljudi koji o tome odlučuju znaju zbog čega to tako treba i ja i moja deca ćemo se pridržavati onoga što bude traženo.

Goca Tržan, pevačica

Foto: printscreen/youtube.com/ Goca Tržan

Goca Tržan

Ja ću imati veliki problem s mojom ćerkom ako to uvedu i u njenoj školi jer ona obožava da nosi široke trenerke. Slažem se da bi trebalo da postoji neki dres-kod, škola je isto državna institucija i, kao takva, treba da se poštuje, ali mislim da je zabrana trenerki previše.

BONUS VIDEO