REKREACIJA ZA NEZBRINUTU DECU: Deca osvajaju Rtanj


IZVOR: E. S. T. - 12.02.2018 | 14:08


Civilno društvo "Radionica zdravog života" organizuje kamp na Rtnju za decu bez roditeljskog staranja iz doma "Jovan Jovanović Zmaj" koji će se održati od 14. do 17. februara u hotelu "Balašević".

Foto: ST/N. PANČIĆ

Učesnici svečanosti na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje

Povodom organizacije kampa, na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje, koji je podržao projekat, u subotu je održana svečanost na kojoj su se deci obratili profesori fakulteta, Miloš Marković iz Sportskog saveza Srbije i donatori iz vinarije "Komuna". Nakon uvodnog obraćanja, na fakultetu je organizovano merenje snage, a u Centru za medicinu i psihologiju sporta odrađeno je merenje dečijeg telesnog indeksa. Projekat je podržalo i Ministarstvo za sport i omladinu.

Foto: ST/N. PANČIĆ

Miloš Marković

- Na poziv profesora Darka Mitrovića sa Faklulteta za sport i fizičko vaspitanje, odazvali smo se akciji koju sprovode. Danas smo bili sa predstavnicim doma "Jovan Jovanović Zmaj". Sportski savez Srbije je odlučio da učestvuje u takvim akcijama jer deci treba pomoć. Oni su na raskrsnici i pred njima je budućnost. Sport će im pomoći u osamostaljivanju. Pohvalio bih rad OCD "Radionica zdravog života". Ovo nije prvi put da vode decu na kamp, a neće biti ni poslednji - izjavio je Miloš Marković iz Sportskog saveza Srbije i preneo je pozdrave predsednika i osvajača olimpijskog zlata Davora Štefaneka. Otkrio nam je da je on upoznat sa kampom i organizacijom ali da zbog puta u inostranstvo nije mogao da bude prisutan.

- Povodom kampa koji će se održati od 14. do 17. februara, organizovali smo ovu svečanost. Dekan i profesori su dočekali decu i organizovali su merenje snage i telesnog indeksa. Ovo su predprojektne aktivnosti koje se obavljaju pred sam put. Pokrovitelj projekta je Ministarstvo za sport i omladinu Vlade republike Srbije. Donator je vinarija "Komuna" koja je održala kampanju prikupljanja sredstava - rekao je Ljubiša Stefan Veličković predsednik organizacije i otkrio nam je da će se u aprilu organizovati sličan kamp za decu iz doma "Moše Pijade".

Foto: ST/N. PANČIĆ

Novica na testu snage

 

Foto: ST/N. PANČIĆ

Testirane su i devojčice, Sonja je bila prva

Foto: ST/N. PANČIĆ

Tamara u Centru za medicinu i psihologiju sporta

Radionica zdravog života Beograd je organizacija civilnog društva koja je osnovana pre četiri godine. Usko sarađuju sa Centrom za zaštitu odojčadi dece i omladine Beograd "Zvečanska" i Gradskim zavodom za javno zdravlje Beograd. Godišnje organizuju nekoliko kampova za decu bez roditeljskog staranja.

- Ovaj kamp će biti sportsko-rekreativnog karaktera koji će imati i edukativne i turističke sadržaje. Kamp je vrsta pilot projekta sa ciljem da se utaba put daljim istraživanjima koja će se baviti vezom razvoja i sportskih aktivnosti. Slična organizacija će biti i u aprilu kada na kamp idu deca iz doma "Moše Pijade". Imaće iste uslove, a mi ćemo pratiti njihove reakcije. Ovo istraživanje je podržao i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje. Na Rtnju će se primenjivati i izletničke ture. Biće organizovano i planinarenje i pešačenje do samog vrha - rekao je Petar Spaić, koordinator projekata i projektnih aktivnosti pri organizaciji "Radionica zdravog života".

Foto: ST/N. PANČIĆ

Stevan Karić i Petar Spaić

Projekat je finansijski podržala vinarija "Komuna".

- Organizovali smo prikupljanje novca u novembru. U saradnji sa restoranima koji su nam dali prostor, mi smo donirali vino i pozvali ljude da dođu na degustaciju. Sav novac koji smo skupili donirali smo za organizaciju kampa. Kao što nam i samo ime kaže, mi pazimo na zajednicu i često organizujemo i podržavamo ovakve projekte - otkrio nam je Stevan Karić iz vinarije "Komuna".

Nakon svečanosti, deca i predstavnici organizacije uputili su se u restoran Protein gde je bio organizovan ručak.

Fotografije sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje možete videti u galeriji ispod. POGLEDAJ GALERIJU