NA OVIH 5 TAČAKA VAM JE KAMERA SUDIJA: Počelo kažnjavanje vozača novim sistemom (VIDEO)


IZVOR: Aleksandra GRUJIĆ - 11.02.2023 | 06:15


Kazne na osnovu automatskog snimka u rasponu od 40.000 do 120.000 dinara, uz kaznene poene, moguća i zabrana upravljanja vozilom.

Foto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
NA OVIH 5 TAČAKA VAM JE KAMERA SUDIJA: Počelo kažnjavanje vozača novim sistemom (VIDEO)

Oni koji su se dosad uzdali u božju pomoć kad jure kroz crveno svetlo, u nadi da ih neće uhvatiti saobraćajni policajci, moraju dobro da razmisle. Juče je, posle perioda testiranja, u Beogradu proradio novi sistem kažnjavanja nesavesnih vozača. Nepristrasni snimak na video-kameri odlučiće da li će platiti kaznu u rasponu od 40.000 do 120.000 dinara, uz rizik da dobije i 14 kaznenih poena.

Ono što je novo jeste da će kamere pomoću odgovarajućeg softvera detektovati vozila koja prođu semafor na crveno svetlo i automatski beležiti video-snimak učinjenog prekršaja. Sistem je automatizovan i nema mogućnost uticaja ljudskog faktora, dakle, nema pomoći onom koga ovaj sistem uhvati u prekršaju.

- Cilj nije da se puni budžet, nego da zaštitimo svaki život - objašnjava Zlatko Belencan, pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije.

Uz novčani deo kazne, dobijaju se i kazneni poeni i sledi zabrana upravljanja vozilom. Ukoliko za 10 minuta neko dva puta prođe na crveno svetlo, biće kažnjen i za nasilničku vožnju.

Kamere ne samo da hvataju vozače koji prolaze na crveno već registruju i upotrebu sigurnosnog pojasa, korišćenje mobilnog telefona, loše prestrojavanje.

Za početak, sistem je od juče aktivan na pet lokacija u prestonici (pogledaj tabelu), a u sistemu ih je, inače, oko 600.

- Najpre kontrolišemo prolazak na crveno svetlo, a u drugoj fazi, koja počinje uskoro, počećemo kontrolu prekoračenja brzine u zoni raskrsnice - kaže potpukovnik MUP Dejan Stević.

On navodi da u MUP očekuju izuzetnu efikasnost primene novog sistema.

- Ovo su najmoderniji sistemi za detekciju prekršaja. U Beogradu, gde je najfrekventniji saobraćaj, policijski službenici, u proseku, dnevno procesuiraju dva vozača za prolazak na crveno svetlo. Mi smo tokom ove faze testiranja sistema detektovali između 60 i 70 prolazaka - otkriva Stević.

Da je uvođenje takvog sistema neophodno, potvrđuje i crna statistika.

Jeziv podatak je da se od 2017. dogodilo oko 2.000 saobraćajnih nezgoda zbog prolaska kroz crveno svetlo. Poginulo je 25 osoba, a oko 1.900 je lakše i teže povređeno.

VOZAČ: MNOGI ĆE SE SAD OPAMETITI

Osim kamera koje će automatski kažnjavati bahate vozače, ekipa Republike uočila je povećani broj saobraćajnih policajaca na lokacijama poput Slavije i Autokomande.

Kako smo mogli da primetimo, dobar deo vozača upoznat je s merama.

- Verujem da će se mnogi nemarni vozači opametiti sada, kada znaju da će za svaki bahati postupak dobiti kaznu, koja ih može čak koštati i vozačke dozvole. Takođe sam siguran da će biti manje saobraćajnih nezgoda - rekao je jedan od vozača za naš portal.