OD OVE HRANE STRADA PANKREAS! Doktor Perišić otkriva šta bi trebalo izbegavati posle POSTA! OPEREZ!


IZVOR: Republika - 06.01.2023 | 12:12


Doktor Vojislav Perišić otkrio je koje namirnice ne treba jesti odmah nakon posta, te kako dolazi do gastritisa.

Foto: youtube/screenshot/Ras Televizija
OD OVE HRANE STRADA PANKREAS! Doktor Perišić otkriva šta bi trebalo izbegavati posle POSTA! OPEREZ!

Nakon dugog prazničnog posta mnogi odmah počnu u velikim količinama da konzumiraju sve ono što im tokom posta nije bilo dozvoljeno. Bogata trpeza puna je namirnica koje nakon posta izazivaju gasove i nadutost.

O pravilnom prekidanju posta, kao i o namirnicama koje teško padaju organizmu govorio je gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić na K1 televiziji.

- Prilagođavanje enzimskih funkcija u sistemu za varenje zavisno je od ulaska supstrata. Ako ne unosimo masnoće, i onda ih odjednom unesemo u ogromnim količinama, rizikujemo da dobijemo akutni pankreatitis. Kada postimo, napraviću digresiju, ne možemo da očekujemo značajne fizičke i intelektualne performanse -  rekao je doktor i dodao:

- Mi čistimo postom organizam od materija koje bombarduju mozak, ali ako smanjimo kalorijski unos, puknemo kao zvečka. Ne možete vi da se bavite nečim ozbiljnim a da ste uneli travu i zelenu salatu. Problem je smanjen unos masti, nema ih u postu a onda nema ni vitamina B12. Nema dobre aktivnosti mozga bez mesa, ribe i jaja -  objasnio je.

Namirnice koje treba unositi i one koje stvaraju gasove

Foto: pixabay.com

Hrana, Ilustracija

 

- Možemo da pojačamo proteine, ali one posnije, 'suve'. Pa vlakna i vitamine, ali ne smemo odmah prvog dana da preteramo sa masnoćama. Nekoliko dana je potrebno sistemu za varenje da im se prilagodi, da bi mogle efikasno da se svare - rekao je doktor Perišić.

Doktor Perišić objasnio je na koji način se stvaraju gasovi, te koje namirnice izazivaju nadutost.

- Gas u želucu je 15 odsto progutanog vazduha, a u crevima je 75 odsto produkt fermentacije. E sad, šta fermentira? U pitanju su namirnice koje sadrže neskrobne ugljene hidrate, mi ne možemo da ih razgradimo i oni onda fermentiraju, to je jedna nepodnošljivost koja pravi gasove - rekao je doktor.

Namirnice koje stvaraju gasove i nadutost:

- crni luk
- pasulj
- grašak
- boranija
- karfiol
- brokoli
- celer
- rotkva
- jabuke
- kruške
- šljive
- breskve
- kajsije
- smokve
- nar

Pića kao što su čajevi i pivo takođe mogu da izazovu problem u želucu.

- Ja kada jedem roštilj, tražim i mladi luk, i to svima kažem, pojedite šest do sedam strukova kada uzmete meso sa roštilja. Masnoća je prooksidantni bum, a antioksidans iz mladog luka to neutrališe. Sve ima svoje, zato nam je Bog dao i povrće, da kombinujemo antioksidante uz tešku hranu, dobijamo i vitamine i onda smo mirni -  zaključio je doktor Perišić.

Bonus video: