Obeležen Cvetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda


IZVOR: Republika - 21.11.2022 | 15:43


Agencija za bezbednost saobraćaja i Sekretarijat za saobraćaj grada Beograda obeležili su Cvetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, kako bi se javnosti, a pre svega učesnicima u saobraćaju, uputio apel za promenu navika i ponašanja te veće poštovanje saobraćajnih propisa u cilju smanjenja broja i posledica saobraćajnih nezgoda.

Foto: ABS
Obeležen Cvetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda

U Srbiji je samo tokom 2021. godine u poginula 521 osoba, u Beogradu je za isti period u saobraćaju život izgubilo 76 osoba, dok je ovaj broj u svetu preko 1,3 miliona. U svakom od ovih slučajeva, nisu pogođene samo direktne žrtve, već i njihove porodice.

Ono što ih čini još tragičnijim je da su svi oni mogli da budu sprečeni, jer samo od nas i našeg ponašanja zavisi koliko će života biti sačuvano.

Tokom događaja, učesnici su imali priliku da prisustvuju otvaranju izložbe koja je posvećena obeležavanju 110 godina od objave najstarijeg poznatog pravnog akta koji se odnosi na uređenje oblasti u Republici Srbiji.

Na izložbi je predstavljen najstariji objavljeni poznati pravni akt koji se odnosi na uređenje oblasti bezbednosti saobraćaja u Republici Srbiji po nazivom „Pravila za polaganje ispita automobilskog šofera“ objavljen u Srpskim novinama br. 180, od 10. avgusta, 1912. godine. 

Okupljenim zvanicama obratili su se sekretar za saobraćaj grada Beograda Nikola Tatović, načelnik uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević, Saša Stanković otac nastradalog dečaka Pavla, Dea Đurđević učesnik saobraćajne nezgode, predstavnik Transportne zajednice Tatjana Jovanović i direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović.    

Sekretar za saobraćaj grada Beograda Nikola Tatović, tom prilikom izjavio je:

- Ovaj dan ima za cilj da se setimo svih onih koji, usled posledica zadobijenih u saobraćajnim nezgodama više nisu sa nama. Ovim putem bih uputio apel javnosti, a pre svega učesnicima u saobraćaju, u svrhu promena navika i većeg poštovanja saobraćajnih propisa, sa ciljem smanjenja broja i posledica saobraćajnih nezgoda”.

Branko Stamatović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja izjavio je: ”U Srbiji smo za prethodnih 5 godina izgubili 2.674 ljudska života u saobraćaju. Pored toga, su teže i lakše povređene 99.754 osobe. To jesu ogromne brojke, ali su to zapravo sve ljudski životi.

Izložbom koju smo priredili, a koja je posvećena obeležavanju 110 godina od prvog saobraćajnog akta u Srbiji, hteli smo da poručimo da je vreme da krenemo u izradu novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju.”