ZORAN ĐINĐIĆ ROĐEN JE NA DANAŠNJI DAN! Bivši srpski premijer napunio bi 70 godina!


IZVOR: Republika - 01.08.2022 | 08:28


Na današnji dan rođen je Zoran Đinđić.

Foto: www.profimedia.rs
ZORAN ĐINĐIĆ ROĐEN JE NA DANAŠNJI DAN! Bivši srpski premijer napunio bi 70 godina!

Đinđić je bio dugogodišnji predsednik Demokratske stranke, gradonačelnik Beograda i predsednik Vlade Srbije.

Njegova politička uloga praćena je brojnim spekulacijama i kontroverzama, ali je, uprkos tome, jedan od najznačajnijih političkih figura moderne srpske istorije.

Đinđićevi savremenici govore da je bio pun ambicija i idealizma, da je bio preduzimljiv političar, a njegove misli citiraju se i primenjuju i danas.

Modernu Demokratsku stranku osnovao je 1989. godine, a njen predsednik postao je 1994. godine.Tokom devedesetih bio je jedan od lidera opozicije režimu Slobodana Miloševića, a 2001. godine postao je premijer Srbije nakon svrgavanja Miloševića 5. oktobra 2000. godine.

 

 

Kao premijer zalagao se za prodemokratske reforme i pristupanje Srbije Evropskoj uniji. Đinđićeva vlada je ratifikovala Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i sprovela inovacije u skladu sa preporukama Saveta Evrope, što je dovelo do uvođenja institucija za zaštitu ljudskih prava i sloboda, kao i da Savezna Republika Jugoslavija nakon što je preuređena promenivši naziv u Srbija i Crna Gora 2003. godine postane država-članica Saveta Evrope.

 

 

Đinđićeva vlada snažno se zalagala za saradnju sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju odnosno Haškim tribunalom. Nakon hapšenja pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) i izručenja Haškom tribunalu, JSO je organizovao oružanu pobunu u Beogradu. Đinđić je ubijen u atentatu od strane Zvezdana Jovanovića, bivšeg pripadnika JSO koji je bio povezan sa organizovanom kriminalnom grupom poznatijom kao Zemunski klan.

BONUS VIDEO: