VESIĆ ZA REPUBLIKU: Biće teška zima, ali spremni smo


IZVOR: Tamara BUJIŠIĆ - 21.07.2022 | 04:30


Mi smo deo Evrope, nismo izolovano ostrvo, te će se mnogi problemi preliti i kod nas.

Foto: Vladimir Lukić
VESIĆ ZA REPUBLIKU: Biće teška zima, ali spremni smo

Zadatak nove vlade je da obezbedi ekonomsku, energetsku, političku i vojnu sigurnost. Poseban izazov predstavlja nastavak izgradnje puteva, kao i drugih infrastrukturnih projekata, pre svega energetskih. Zima će biti teška, ali Srbija će zimu preživeti lakše nego mnogi drugi.

Ovo je u intervjuu za Republiku poručio doskorašnji zamenik gradonačelnika Beograda i član predsedništva SNS Goran Vesić.

Šta je najvažnije u ekonomiji?

- Nove investicije znače nova radna mesta i veće plate. Kada pričamo o ekonomiji, zadatak nam je da se očuva životni standard stanovnika u situaciju kada imamo uvezenu inflaciju, na koju ne možemo da utičemo. Zato je posebno važna najava predsednika Vučića o porastu penzija 19,2 odsto, kao i minimalnog ličnog dohotka 14 odsto. To podrazumeva i obezbeđivanje osnovnih životnih namirnica za stanovništvo. Sećate se kako su se u regionu smejali kada je Vučić prošle jeseni govorio da Srbija kupuje pasulj i grašak i pravi zalihe. Zato sada hrane imamo, oni koji su se smejali sada je traže od nas.

Energetika?

- Energetska sigurnost znači da ćemo imati dovoljno gasa i drugih energenata za zimu. Politička stabilnost znači da formiramo stabilnu Vladu, koja može da donosi važne i teške odluke, kakve se očekuju u ovim vremenima u interesu Srbije. Vojna sigurnost znači da Srbija ne uđe u rat. To znači da se ne svrstamo ni na jednu stranu jer rat u Ukrajini nije naš rat. Mi smo prvog dana krize zauzeli čistu poziciju zasnovanu na međunarodnom pravu. Rekli smo da poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, kao što tražimo da se poštuje naš teritorijalni integritet.

Usled komplikovanih geostrateških okolnosti, koji će biti izazovi pred novom vladom? Ide teška zima.

- Zima će biti teška, ali Srbija će preživeti zimu lakše od mnogih drugih zemalja. Mi smo deo Evrope, nismo izolovano ostrvo, pa će se problemi koje će imati kontinent preliti i kod nas. Veliki korak smo napravili zakupom dodatnih skladišnih kapaciteta za gas u Mađarskoj, koje sada punimo da bismo, uz naše skladište u Banatskom Dvoru, imali dovoljno gasa. Nama ne treba gas samo za stanovništvo već i za privredu pošto od njenog rada zavisi životni standard i zaposlenost naših ljudi. Snabdevanje naftom je otežano svima, ali predsednik je uložio ogroman napor da reši i taj problem. "Gasprom" je poslao pismo najvažnijim kupcima u Evropi i pozvao se na "višu silu", a to znači da su se tako pravno zaštitili ako se dogodi prekid snabdevanja. Veliki je zadatak na lokalnim samoupravama da tokom ovog leta urade remonte toplana i daljinskog sistema grejanja, kao i da obezbede energente za rad javnih komunalnih službi, i zato ne treba da čekaju Vladu. Nadam se da se time bave.

Da li će se u trenutnim okolnostima nastaviti započeti projekti kada je reč o izgradnji puteva? Na kojim projektima će biti akcenat?

- Transport nije samo izgradnja puteva već je to privredna delatnost koja u Srbiji učestvuje sa 3,7 odsto u BDP, a zapošljava 122.000 ljudi, što je 5,6 zaposlenih. U EU u ovom sektoru, koji učestvuje s pet odsto u BDP, radi deset miliona ljudi. Ukoliko želimo da postignemo ciljeve održivog razvoja u transportu, Srbija će morati da se pozabavi planiranjem i projektovanjem izbalansiranih transportnih sistema. To znači da treba da ulažemo u tehnologije realizacije mobilnosti, a to je izgradnja puteva, aerodroma... Da obezbedimo uslove da se investira u mobilnost, kao i da se omogući pojačana uloga sistema javnog transporta kao ključnog servisa i okosnicu mobilnosti. Zato smo počeli da gradimo metro u Beogradu, zato se rekonstruišu pruge i uvode brzi vozovi, a gradiće se i beogradski železnički čvor, koji je uslov za beogradsku prigradsku železnicu. Biće veoma teško u uslovima kada je državi potreban novac za energente i hranu nastaviti ovaj tempo izgradnje puteva, ali to je dodatni izazov za Vladu. Svi auto-putevi i brze saobraćajnice, njih deset, na oko 584 km, danas se grade i Vlada nije odustala ni od jednog od tih projekata. Izgradnja puteva znači da se zemlja razvija ravnomerno, da otvaramo nove lokacije za investicije i da će u mnogim delovima zemlje ljudi ostati da žive.

Nećemo biti ruska gubernija, ali ni američka savezna država

Koje stranke, pored SVM, vidite u koaliciji sa SNS?

- Na konsultacijama naše koalicije s predsednikom republike saopštili smo da imamo parlamentarnu većinu, koju čini od 130 do 160 poslanika. To znači da će u Vladi, osim naše koalicije i Saveza vojvođanskih Mađara, biti i drugih stranaka. Kojih, odlučiće Predsedništvo naše stranke, na predlog mandatara i predsednika Vučića. Mi smo državotvorna stranka koja menja Srbiju i sprovodi političke i ekonomske reforme i pozivali smo u vlade druge stranke i kada nam njihovi mandati nisu trebali za većinu. Možemo i s opozicijom da sarađujemo po pitanjima koja su strateški važna za našu zemlju. Crvena linija za našu saradnju s drugima je interes Srbije. Stranke kojima Srbija nije na prvom mestu, odnosno koje misle da treba da budemo ruska gubernija ili američka savezna država ili turski pašaluk, nisu partneri. Vučić vodi uvek i samo srpsku politiku.